enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5167
EURO
36,1695
ALTIN
2.981,59
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Evlilikte kan uyuşmazlığı nedir tedavisi var mı? Hangi kan gruplarında uyuşmazlık vardır?

Evlenmeyi düşünen çiftlerin gündeminde olan kan uyuşmazlığı hakkında en çok merak edilen, kan uyuşmazlığı nedir ve tedavisi var mı sorularını …

Evlilikte kan uyuşmazlığı nedir tedavisi var mı? Hangi kan gruplarında uyuşmazlık vardır?
25.01.2022
197
A+
A-

Evlenmeyi düşünen çiftlerin gündeminde olan kan uyuşmazlığı hakkında en çok merak edilen, kan uyuşmazlığı nedir ve tedavisi var mı sorularını, hangi kan gruplarında uyuşmazlık olur sorusu takip ediyor. Yeni evlenecek olan çiftler için araştırdığımız kan uyuşmazlığıyla ilgili detayları haberimizde bulabilirsiniz.

Evlenmeyi düşünen özellikle ileride anne ve baba olmayı isteyen çiftlerin arasında merak konusu olan ve bebek için hayati önem taşıyan kan uyuşmazlığının, hafife alınmaması gerekir. Bu nedenle evlenen çiftler arasında kan uyuşmazlığı varsa bebek sahibi olmadan önce tedavisi yapılmalıdır. 

KAN UYUŞMAZLIĞI NASIL OLUR?

Gebe anne Rh(-) negatif kan grubuna sahip ise babanın kan grubuna mutlaka bakılması gerekir. Baba, Rh(+) pozitif kan grubuna sahip ise aralarında kan uyuşmazlığı var demektir.

KAN UYUŞMAZLIĞI HANGİ GRUPLARDA OLUR?

Uzmanlar, baba Rh pozitif anne ise Rh negatif kana sahipse ve annenin ilk hamileliğiyse genellikle bir sorun olmayacağını söylüyor. Bunun nedeni de ‘bebeğin, hamilelik sırasında annenin dolaşım sistemine girmemesi’ şeklinde açıklanıyor.

Rh negatif bir kadın ve Rh pozitif bir erkek, bebek sahibi olursa fetüs (bebek), babadan miras kalan Rh pozitif kana sahip olabilir. Rh negatif anne ve Rh pozitif babadan doğan çocukların yaklaşık yarısı Rh pozitif olacaktır. Ancak, doğum sırasında bebeğin vücudundaki Rh(+) pozitif alyuvarlar annenin dolaşım sistemine karışabilir. Yaşanabilecek bu durumda:

Annenin vücudunda bebeğe karşı reaksiyon oluşmaktadır. Buna karşın annenin vücudunda bebekten karışan alyuvarlara karşı antikor üretimi başlar. İlk bebek Rh(+) pozitif olsa bile annenin dolaşım sistemine girmeyeceği için üretilen antikorlardan etkilenmez. Fakat ikinci hamilelikte anne vücudundaki antikorlar bebeğin, Rh(+) pozitif olması durumunda alyuvarlarını parçalayarak zarar görmesine neden olur. 

KAN UYUŞMAZLIĞI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle babayla kan uyuşmazlığı olan gebe bir annenin vücudunda bebeğin alyuvarlarını parçalayarak yok edecek antikorların mevcut olup olmadığının tespiti, anneden alınan kan ile yapılmalıdır. Eğer yapılan test sonucu negatif yani anne vücudunda bebeğin alyuvarlarını parçalayarak yok edecek antikor yoksa, gebelik sırasındaki olası kanama nedeniyle anne vücudundaki antikor oluşumunun önlenmesi için 28. gebelik haftasında, kan uyuşmazlığı iğnesi uygulanır. Doğumdan sonra bebeğin belirlenen kan grubu Rh(+) ise doğumu takiben ilk 72 saatte tekrar kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Böylece anneye uygulanan aşı sayesinde, antikor üretiminin engellenmesi gerçekleşecek ve kan uyuşmazlığı ikinci bebeği etkilemeyecektir. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.