Geçtiğimiz gün yayınladığı raporuyla tüm dünyada en fazla internete erişim sağlanan cihaz tipini, internetteki haber tüketimini ve gördüğü …
Geçtiğimiz gün yayınladığı raporuyla tüm dünyada en fazla internete erişim sağlanan cihaz tipini, internetteki haber tüketimini ve gördüğü haberlere en çok inanan ülkeleri gösteren We Are Social, bugün raporunun ikinci bölümünü yayınladı. Raporun ikinci bölümünde odak noktası sosyal medya platformları oldu.
Yeni yayımlanan raporda sosyal medyada geçirdiğimiz toplam süre, en fazla kullandığımız sosyal medya platformu ve sosyal medyada neler yaptığımız gibi bilgiler yer aldı. Gelin, raporda yer alan tablolara yakından bakalım.
En fazla kullanılan sosyal medya platformları:
Kepios’un verilerine göre hazırlanan tablo, en fazla kullanılan sosyal medya platformunun, günümüzde her ne kadar ölü sayılsa da Facebook olduğunu gösterdi. Facebook’un 2,9 milyar aktif kullanıcıyla başı çektiği listenin ikinci sırasında YouTube, üçüncü sırasında ise WhatsApp yer aldı. TikTok, listenin altıncı sırasında bulunuyor.
Peki sosyal medyayı hangi sıklıklarla kullanıyoruz?
Data.ai’ın verilerinin derlendiği yukarıdaki tabloya göre TikTok, aylık bazda en fazla kullandığımız sosyal medya platformu konumunda yer alıyor. İkinci sırada YouTube yer alırken son günlerde eskiye dönmesi istenen Instagram, listenin beşinci sırasında bulunuyor.
SensorTower’ın yukarıdaki verileri ise günlük sosyal medya kullanımını gösteriyor. Bu listenin en tepesinde bulunan isim de şaşırtmayan bir şekilde TikTok oldu. İkinci sırada YouTube, üçüncü sıradaysa Instagram yer aldı.
SensorTower’ın yukarıdaki verileriyse Android kullanıcılarının sosyal medya uygulamalarını her gün açma oranlarını gösteriyor. Buna göre telefonuna Instagram yüklü olanların %39’u uygulamayı her gün açıyor. Bu oran TikTok için %29 ilek, Facebook %27 ile üçüncü sırada görülüyor.
İyi de sosyal medyada napıyoruz?
GWI tarafından derlenen verilerse sosyal medyada bulunduğumuz sürede neler yaptığımızı, kısacası uygulamaları hangi amaçla kullandığımızı gösterdi. Buna göre Facebook kullanıcılarının %71,3’ü uygulamayı arkadaşları ve ailesiyle sohbet için kullanıyor. Instagram’da en büyük kullanım amacı bir fotoğraf ya da video paylaşmak olurken, TikTok’ta ise eğlenceli içerikler arayışında oluyoruz. Twitter ve LinkedIn ise güncel olayları takip ettiğimiz platformlar olarak görev yapıyor.
Tek bir sosyal medya platformuna sadık değiliz:
GWI tarafından derlenen diğer verilere ise neredeyse hiçbirimizin bir sosyal medya platformuna sadık olmadığını gösterdi. Sadece bir sosyal platformuna sadık olanların oranı, en yüksek WhatsApp kullanıcılarında görülüyor. Bu uygulamayı ise YouTube ve Facebook takip ediyor.
Dünyada sosyal medya kullanımının özeti:
Paylaşılan bu genel tabloya göre ise tüm dünyada toplam 4,70 milyar sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Bu sayı, sadece bir yılda 227 milyon artmayı başarmışken, sosyal medyada ortalama geçirdiğimiz günlük süre ise 2 saat 29 dakika seviyesinde. Ayrıca verilere göre 13 yaşından büyük olanların %75’i ve internet kullanıcılarının %93,6’sı sosyal medya kullanıyor. Kadınların sosyal medya kullanımındaki payı ise %45,7 seviyesinde bulunuyor.