enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6416
EURO
36,4680
ALTIN
2.935,59
BIST
9.614,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Emtia fiyatlarında satış baskısı sürüyor

Emtia piyasasında bir önceki hafta görülen satış baskısı, geçen hafta devam da etti. Fed’in politika faizini yükseltmesi, tedarik konusundaki …

Emtia fiyatlarında satış baskısı sürüyor
21.03.2022
131
A+
A-

Emtia piyasasında bir önceki hafta görülen satış baskısı, geçen hafta devam da etti.

Fed’in politika faizini yükseltmesi, tedarik konusundaki olumlu haber akışı, Çin’de artan Covid-19 vaka sayılarının talebi azaltacağına yönelik endişeler ve Rusya-Ukrayna savaşındaki müzakere haberleri emtia fiyatlarını olumsuz etkiledi.

Fed, 3 yılı aşkın sürenin ardından geçen hafta politika faizini 25 baz puanlık artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Banka, enflasyona karşı “agresif” bir plan ortaya koyarken, yıl sonuna kadar gerçekleştirilecek 6 toplantı için 25’er baz puanlık artırıma işaret etti.

Analistler, emtia fiyatları üzerindeki satış baskısına karşın küresel çapta enflasyon endişelerinin devam ettiğine dikkati çekti.

Altının ons fiyatı, “şahinleşen” Fed ve Rusya-Ukrayna savaşındaki müzakere haberleriyle gerileyerek haftalık bazda yüzde 3,3 düşüşle 1.920 dolara geriledi.

Geçen hafta COMEX piyasasında işlem gören gümüş yüzde 3,3, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören paladyum yüzde 11,2 ve platin yüzde 4,1 değer kaybetti.

COMEX piyasasında işlem gören bakır ise yüzde 1,4 artış kaydetti. Bakırda arz kesintisi ve düşük küresel stoklarla ilgili beklentiler, Rusya-Ukrayna savaşının küresel büyüme üzerindeki etkisi ve artan faiz oranlarına ilişkin endişeleri geride bırakıyor.

Şili’de bakır üretiminin düşüş göstermesi de fiyatların yükselmesini sağlayan nedenler arasında öne çıkıyor.

Analistler, küresel bakır üretiminin önemli bir bölümünü Şili’nin gerçekleştirdiğini bildirdi.

NİKEL KAOSU DEVAM EDİYOR

Emtia piyasasında, geçen hafta nikel kaosu devam etti. Londra Metal Borsası, bir önceki hafta tüm fiziki teslimatlı nikel kontratlarını erteleme kararı almıştı.

Londra Metal Borsası’nda geçen hafta işleme açılan nikel yüzde 8,5 düşüş kaydettikten sonra işlemler “teknik sistem hatası” gerekçesiyle yeniden askıya alınmıştı. Nikel işlemleri daha sonra tekrar işleme açılmıştı.

Londra Metal Borsası, daha sonra nikel vadeli işlemlerde yüzde 15’e kadar izin verdi. Nikel vadelileri yüzde 12 düşüşle 36 bin 915 dolara kadar geriledi.

Brent petrol ise geçen haftayı yüzde 3,8 düşüşle tamamladı.

TARIM EMTİALARINDA SATIŞ BASKISI

Tarım emtialarında da geçen hafta aşağı yönlü bir seyir izlendi.

New York Ticaret Borsası’nda işlem gören pamuk yüzde 4,8 değer kazanırken, kahve yüzde 1,1, şeker yüzde 1,6 ve kakao yüzde 3,2 değer kaybetti.

Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 4,2, mısır yüzde 2,8 ve soya fasulyesi yüzde 0,6 azalış kaydetti.

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ekonomik büyüme beklentilerinde düşüş olması tarım emtiaları üzerinde satış baskısı oluştururken, Fed’in faiz artırımının beklentiler dahilinde gerçekleşmesi ve petrol fiyatlarındaki gevşeme pamuk fiyatlarının artmasına neden oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.