Firmalar, ticari faaliyetlerinde kağıt ortamında fatura düzenlemek ve muhafaza etmek zorundadır. Vergi Usul Kanuna göre ibraz edilmek zorunda olan faturaların, elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshalarının da elektronik ortamda muhafaza edilmesi, e-arşiv fatura sistemi ile sağlanıyor.
E-Arşiv
E-arşiv fatura sistemine dahil olan müşterilerinin, son kullanıcılara ya da e-arşiv fatura sistemine dahil olmayan firmalara elektronik ortamda fatura düzenleyebilmelerini sağlıyorlar. Kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip olan e-arşiv fatura sistemi kullanılmaya başlandığında verimlilik ve güvenlik açısında büyük avantajların elde edildiğini belirtiyorlar.
E-arşiv Fatura Düzenleme
Vergi Usul Kanunu yönetmeliklerine göre kimlerin e-arşiv fatura sistemini kullanması gerektiği belirlenmiştir. Günlük fatura kesme limitleri her yıl güncelleniyor ve belirlenen miktarın üzerinde fatura düzenleyen firmalar e-arşiv fatura sistemi kullanmak zorunda kalıyor. E-arşiv fatura düzenleme işlemleri elektronik ortamda yapılır ve düzenlenen faturaların, gönderilmesi, saklanması da elektronik ortamlarda yapılıyor.
E-arşiv Fatura Sisteminin Firmalara Faydası
E-arşiv fatura sistemini kullanmaya başlayan şirketler, fatura işlemlerinin tümünü elektronik ortam üzerinden yapar ve birçok fayda elde eder. Her firma verimlilik artırıcı çalışmalar yapmak ister. E-arşiv fatura ile maliyet ve güvenli işlem avantajları sağlanabiliyor.
Faturaların elektronik ortamda kolaylıkla düzenlenmesini ve saklanmasını sağlıyor,
Müşterilere faturaların elektronik ortamda anında ulaştırılmasını sağlıyor,
Kağıt fatura yazılımı yapılmadığı için maliyet avantajı sağlıyor.
Elektronik ortamda düzenlenen faturalar zaman kazandırıyor,
Fatura tesliminde, faturaların kaybolması ya da geç teslim edilmesi gibi sorunlar ortadan kalkıyor.
E-arşiv fatura sistemi kullanılmaya başlandığında firmaların uluslararası standartlara göre işlem yapmalarını da sağlıyorlar.
E-arşiv Özellikleri
Firmalar, müşterilerine düzenledikleri faturaların ikinci nüshasını muhafaza etmek ve gerek duyulduğunda ibraz etmek zorundadır. E-arşiv fatura sisteminin en önemli özelliği, elektronik ortamda kolay işlemlerle düzenlenen faturaların, kağıt olmadan, elektronik ortamdan gönderilmesini ve ikinci nüshalarının e-arşiv sisteminde saklanmasını sağlıyor. Önemli özelliklerinden birisi, 10 yıl boyunca saklanabilen fatura verileri ile raporlamanın daha rahat yapılabilmesidir.
E-Arşiv Fatura Kesme
Faturaların Arşivlenmesi
Firmalar, müşterileri için düzenlemiş oldukları faturaları güvenli bir şekilde arşivlemek zorundadır. E-arşiv fatura sistemi ile faturaların ikinci nüshasının elektronik ortamda daha güvenli ve uzun süreli arşivlenmesini sağlıyor. Yasal mevzuata ve yazılım sistemi özelliklerine göre elektronik olarak düzenlenen tüm faturaların 10 yıl boyunca muhafaza edilmesi sağlanıyor. Bu faturalara istenildiği zaman dijital sistemler üzerinden ulaşılabiliyor.
E-Arşiv Fatura Maliyet Avantajı
Firmalar, her satış işlemi için kağıt fatura düzenlediklerinde maliyetlerin daha yüksek olmasına neden olabiliyor. E-arşiv fatura maliyet avantajı sağlıyor. Kağıt fatura düzenlemeye gerek kalmadığı gibi faturaların, elektronik ortam üzerinden gönderilmesi, kargo masraflarını da ortadan kaldırıyor. E-arşiv fatura sistemi üzerinden faturaların ikinci nüshasının da elektronik alanda saklanması, depolama alanı ve diğer maliyetlerinin de azalmasını sağlıyor.