24 Şubat’ta Rusya Ukrayna’ya saldırı başlattı. Bölge ve dünya için yıkıcı etkileri olan savaş, gıda krizini de derinleştirdi. Çünkü …
24 Şubat’ta Rusya Ukrayna’ya saldırı başlattı. Bölge ve dünya için yıkıcı etkileri olan savaş, gıda krizini de derinleştirdi. Çünkü savaş koşulları nedeniyle Ukrayna’nın tahıl gemileri Karadeniz’den geçemiyordu.
Tahıl yüklü gemilerin Ukrayna limanlarından ayrılamaması tahıl ürünlerinde fiyat artışına neden oldu, piyasayı büyük ölçüde etkiledi. Durumun bir kriz boyutuna ulaşmasında en önemli etken, Rusya ve Ukrayna’nın temel tarım ürünleri ihracatında dünya lideri olmaları. Birleşmiş Milletler raporuna göre 53 ülkede 193 milyon kişi gıda güvencesinden yoksundu ve acil yardıma ihtiyaç duyuyordu. Bu şartlar altında savaş, gıda krizinin pençesindeki pek çok ülkeyi vurdu. Gıdaya erişimde zorluk çeken ülkeler için bu zorluğu daha da artırdı.
DÜNYA ÇÖZÜMDE YETERSİZ KALDI, TÜRKİYE ÖNCÜLÜK ETTİ
Uluslararası toplum, krizin aşılmasında yetersiz kaldı. Küresel platformların ve aktörlerin çağrıları sonuç vermedi. Türkiye, phem Rusya hem de Ukrayna ile savaşın ilk anından beri diyalog kurabilen tek ülke oldu. Krizin çözümünde inisiyatif ortaya koyan ve sorumluluk alan Türkiye devreye girdi.
Taraflar Türkiye’nin öncülüğünde bir araya geldi. 22 Temmuz’da İstanbul’da Tahıl Koridoru’nu açan anlaşmaya imza atıldı. Türkiye’ye güvenin sonucu olarak imzalanan anlaşmanın işlemesi için İstanbul’da koordinasyon merkezi kuruldu.
Anlaşma ile tahıl yüklü gemiler Ukrayna limanlarından dünyaya ulaşmaya başladı. Tahıl yüklü ilk gemi 1 Ağustos’ta Odessa Limanı’ndan hareket etti. Bugüne kadar 400’ü aşkın gemi ile taşınan buğday, mısır, arpa gibi tahıl ürünlerinin miktarı 10 milyon tonu geçti.
Tahıl ürünleri Avrupa başta olmak üzere, Asya, Afrika ve Ortadoğu ülkelerine ulaştırıldı. Türkiye, yoksul ülkelerdeki açlık riskinin azalmasını sağladı…
TÜRKİYE’NİN ÇABASI İLE KORİDOR İŞLEMEYE DEVAM EDECEK
Rusya, donanma gemilerinin Ukrayna tarafından saldırıya uğradığı gerekçesi ile Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildiğini açıkladı. Anlaşmanın rafa kalkmaması amacıyla Türkiye tekrar tarihi bir adım attı. İnsanlığın tahıl ürünlerinden mahrum kalmaması ve koridorun tekrar işlemesinde kilit rol oynadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan diplomasi trafiği yürüttü. Taraflar ile yapılan görüşmeler sonucu Rusya anlaşmaya geri döndü.
DÜNYA YENİDEN RAHAT BİR NEFES, TÜRKİYE’NİN KİLİT ROLÜ İSE TEŞEKKÜR VE ÖVGÜ ALDI
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya’nın tahıl anlaşmasına geri dönmesinin ardından diplomatik girişimleri nedeniyle Türkiye’ye teşekkürlerini sundu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Güvenin ana faktörü Türkiye” dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın geri döndüğü anlaşmayı dünya için vazgeçilmez olarak niteledi.
Anlaşmanın ardından Tahıl koridorunu kullanmak için İstanbul Boğazı çevresinde bekleyen gemiler hareket edecek.