enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Dört Meslek İçin Ulusal Yetkinlik Standartları Belli Oldu

Giderek dijitalleşen dünya, siber güvenliğin öneminin artmasına neden oldu. Bu bağlamda; bu kez de Türkiye’den konuyla ilgili bir hamle geldi …

Dört Meslek İçin Ulusal Yetkinlik Standartları Belli Oldu
24.05.2022
115
A+
A-

Giderek dijitalleşen dünya, siber güvenliğin öneminin artmasına neden oldu. Bu bağlamda; bu kez de Türkiye’den konuyla ilgili bir hamle geldi. Merkezi Yeterlilik Kurumu, güvenlik açıklarını kapatmak için çalışan beyaz şapkalı hackerlar (etik hacker) ile birlikte blok zincir programcıları, dijital dönüşüm personelleri ve yapay zeka programcıları için ulusal meslek standartlarını belirledi.

Resmi Gazete’nin 31844 sayılı mükerrer sayısında yayımlanan standartlar, söz konusu alanlarda çalışan vatandaşların hangi yetkinliklere sahip olmaları gerektiğini tek tek açıklıyor. Ayrıca kimlere etik hacker deneceği, bu kişilerin neler yapacağı da anlatılanlar arasında yer alıyor. Gelin hep birlikte söz konusu meslek grupları için belirlenen ulusal standartlara yakından bakalım.

Etik hackerlar için belirlenen tanım ve standartlar:

Resmi Gazete’de yer alan bilgiler, etik hackerları (seviye 5) şöyle tanımlıyor: İş sağlığı ve güvenliği ve çevre korumaya yönelik önlemleri uygulayarak, kalite gereklilikleri çerçevesinde mesleği ile ilgili iş organizasyonu yapan; son kullanıcı, ağ, sunucu sistemleri, işletim sistemleri, yazılım uygulamaları, veri tabanı sistemleri, antivirüs sistemleri, çevresel birimler ve bulut sistemlerinin siber güvenlik bileşenlerini ve içeriklerini ayrıştıran, bu sistemlere yapılacak sızma testlerini gerçekleştiren ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişidir.

Resmi Gazete’ye göre etik hackerların ağ taraması, sızma testi hazırlıkları ve testlerin yapılması, yapılan testlerin raporlanması, yazılımlar ve zafiyetler üzerinde çalışması gerekiyor. Ayrıca son kullanıcılar için sistem güvenliğinin sağlanması ve sunucuların sanallaştırılması gibi işlemler de etik hackerların görevleri arasında yer alıyor.

Blok zincir programcıları için belirlenen tanım ve standartlar:

Resmi Gazete’ye göre blok zincir protokolü üzerinde tasarımı yapılmış ürünü geliştiren ve geliştirilmiş ürünün iyileştirilmesi için çalışan kimselere blok zincir programcısı (seviye 5) deniyor. Blok zincir programcısının yazılımlar üzerindeki testleri yapabiliyor olması ve bu yazılımlarla ilgili dokümanlar oluşturabilmesi gerekiyor. Resmi Gazete’de yer alan bilgilere göre bok zincir programcısının açık kod kaynaklarını, akıllı sözleşmeleri, programlama dillerini ve diğer blok zincir ağlarını biliyor olması gerekiyor.

Dijital dönüşüm personelleri için belirlenen tanım ve standartlar:

Resmi Gazete, dijital dönüşüm personellerini ise dijital dönüşüm çalışmalarına destek veren, analiz yapan, projelerin gerekliliklerinin belirlenmesini sağlayan ve dijital dönüşüm projelerinin alt yapısını oluşturan kişiler olarak tanımlıyor. Bu kişilerin dijital dönüşüm süreci için ön hazırlık yapabilmesi, stratejiyi belirlemesi ve trendleri takip etmesi gerekiyor.

Yapay zeka programcıları için belirlenen tanım ve standartlar:

Yapay zeka programcısı (seviye 5), Resmi Gazete’de şu şekilde tanımlanıyor: Kalite gereklilikleri çerçevesinde mesleği ile ilgili organizasyonu yapan; verinin organize edilmesine yönelik yöntemleri araştıran, modelin kurgulanacağı veri setini önişleme tabi tutulmasına katkı sunan, verideki dengesizlik, eksik ve uç değerlere yönelik uygun işlemin yapılmasına katkı sağlayan, modelin belirlenmesi, ön eğitimli modelin probleme uyarlanması, modelin oluşturulması, modelin ezberleme yapmasının engellenmesi, model seçimi yapılması, model hata analizini yapılması süreçlerine destek sağlayan ve mesleki gelişim faaliyetlerine katılan nitelikli kişidir.

Yapay zeka programcılarının algoritma mantığını bilmesi, bir algoritmanın kurgusunu okuyabilmesi, uç değer ve bilgi yükünü kontrol edebilmesi gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.