enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6120
EURO
36,3322
ALTIN
2.930,15
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Don vuran kayısıların yerine üreticiler sebze ekimine yöneldi

Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki üreticiler, bu yıl kayısıda yaşanan don olayından dolayı kayısıda verim alamadıkları ve sebze fiyatlarının da …

Don vuran kayısıların yerine üreticiler sebze ekimine yöneldi
11.05.2022
174
A+
A-

Malatya’nın Battalgazi ilçesindeki üreticiler, bu yıl kayısıda yaşanan don olayından dolayı kayısıda verim alamadıkları ve sebze fiyatlarının da yüksek olması sebebiyle biber, domates, patlıcan ekimine yöneldiklerini ifade ettiler.

Battalgazi ilçesinde yaklaşık 45 yıldır sedir üreticiliğini yaptığını belirten Yusuf Ulutaş, kayısısı yanan vatandaşların biber, patlıcan, domates ekimine ağırlık verdiklerini ifade ederek, “İşimiz Şubat’ın 1’den başlıyor Haziran’ın sonuna kadar devam ediyor. Yaklaşık 45 yıldır uğraşıyoruz. Biber, domates, patlıcan sedirleriyle uğraşıyoruz. Sedir destesi 8 TL’den satıyoruz. Ama toptan alımlarda indirim yapıyoruz. Geçen yıl destesi 5 TL’ydi. Bu sene şartlar zor naylon, tohum, işçilik, sulama, gübresi pahalı olduğu için. Kayısısı yanan vatandaşlar biber, patlıcan, domates ekiyor. Kayısı meyve tutmayınca üretici sebze ekiyor” dedi.

Yetiştirdikleri sebze sedirlerin yerli olduklarını ifade eden sedir yetiştiricisi Ayfer Ulutaş ise “Tohumlarımız kendi üretimimiz ve yerli hibrit tohum değil. En güzel üretim yerli üretim. Çapalama yapıyoruz, gübresini atıyoruz, tırmıklıyoruz, tohum atıyoruz tekrar tırmık yapıyoruz fıskiyelerini düzüyoruz uğraşıyoruz. İşi çok zor ama uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.

Seralarının ağaçtan olması nedeniyle zarar gördüğünü ve bu konuda yetkililerden destek beklediklerini belirten Ulutaş, “Yalnız seralarımız ağaçtan olduğu için köylüye bir destek çıksınlar. Bana ağaç olan sera yerlerinden bir kısmını demirden yapsalar diğer yerleri kendi imkanlarımın yettiği kadar yapabilirim. Sedirlerin destesinde 20 tane var 8 TL’den veriyoruz. Köylünün alım gücü düşük olduğu için bizler de düşük fiyattan veriyoruz. Vatandaşlar yerli sedirleri tercih ediyor” diye konuştu.

Sedir almak için gelen üreticiler ise Malatya’da don olayından dolayı kayısının az olması ve sebze fiyatlarını yüksek olmasıyla birlikte sebze üretiminde yoğunluk yaşandığını belirterek, verim alamadıkları kayısıların yerine sebze üretimine ağırlık vereceklerini belirtti.

KAYNAK: İHA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.