enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6139
EURO
36,2433
ALTIN
2.924,50
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Doğalgaz depremi: Ay ortasında sanayi tarifesine gizli zam geldi

İran’ın vanayı kapatmasına hazırlıksız yakalanan Botaş, sanayide gazı kısıtlamak yerine yüzde 50 zam kararı aldı. Sanayi tarifesine ocak ayı …

Doğalgaz depremi: Ay ortasında sanayi tarifesine gizli zam geldi
21.01.2022
161
A+
A-

İran’ın vanayı kapatmasına hazırlıksız yakalanan Botaş, sanayide gazı kısıtlamak yerine yüzde 50 zam kararı aldı. Sanayi tarifesine ocak ayı başında da yüzde 50 zam gelmişti.

Türkiye, İran’dan gelen doğal gaz akışının kesilmesi ile birlikte sanayi ve santrallere tedarik edilen gaz miktarındaki kısıntıyı tartışırken, BOTAŞ’tan orta ve büyük ölçekli sanayi tarifesine yeni bir zam daha geldi.

BOTAŞ’ın ocak ayı için yayınladığı tarifelerin açıklamasında yapılan değişiklikle, yılda 300 bin metreküpün üzerinde gaz tüketen ve gazı elektrik üretimi haricinde kullanan tüketici grubuna uygulanan kademeli tarifenin uygulanma biçimi değiştirildi. Böylece, söz konusu sanayi tüketicilerine aylık bazda yapılan zam oranı yüzde 50’den yüzde 80’e çıkartılmış oldu.

Yıl başında açıklanan tarifede, senede 300 bin metreküpün üzerinde gaz tüketen sanayi kuruluşlarına, geçen yılın ocak ayındaki tüketimleri esas alınarak kademeli bir tarife uygulanması öngörülüyordu. Buna göre kuruluşlar, geçen yıl ocak ayındaki tüketimlerinin yüzde 60’ına kadar olan kısmı için bin metreküp başına 6.300 lira, bunu aşan miktarlar için de 9.450 lira olmak üzere ortalamada 7.560 lira ödeyeceklerdi. Yapılan değişiklikle, tarife hesaplamasında artık geçen yıl ocak ayındaki tüketim esas alınmayacak. Bunun yerine, sanayi kuruluşunun bu ay sonunda gerçekleşecek fiili tüketimi baz alınacak ve bu tüketimin yüzde 60’ı için bin metreküp başına 6.300 lira, bunu aşan kısmı için de 9.450 lira ödenecek. Yani sanayicinin faturası her halükarda bu iki değerin ağırlıklı ortalaması olan 7.560 TL üzerinden hesaplanacak. Bu da ay başında açıklanan zammın yüzde 50’den yüzde 80’e çıkması anlamına gelecek. Bu zamla birlikte, sanayicilerin tüketimlerini yüzde 60 ile sınırlandırıp düşük olan tarifeden yararlanma hakkı da elinden alınmış oldu.

Sanayi tarifesindeki yıllık artış yüzde 500’e yaklaşıyor

Yapılan son gizli zamla birlikte sanayi tarifesinde son bir yıldaki artış yüzde 435 oldu. Geçen yılın ocak ayında sanayiciler her bin metreküp gaz için 1.414 lira ödüyorlardı. Yapılan peş peşe yapılan zamlarla birlikte bu rakam yüzde 435 artışla 7.560 liraya yükselmiş oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.