enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Doğal gaz tedarik sıkıntısına LPG ile çözüm arayışı

AA muhabirinin Dünya LPG Birliği ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) sektör raporlarından derlediği bilgilere göre, Türkiye 15’ten fazla …

Doğal gaz tedarik sıkıntısına LPG ile çözüm arayışı
06.06.2022
132
A+
A-

AA muhabirinin Dünya LPG Birliği ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) sektör raporlarından derlediği bilgilere göre, Türkiye 15’ten fazla ülkeden LPG ithalatı yapıyor.

Türkiye’nin LPG ithal ettiği ülkeler listesinde ilk 5 sırada ABD, Cezayir, Kazakistan, Norveç ve Yunanistan yer alıyor.

Türkiye’de toplam 3 milyon ton LPG ithalatı yapılırken, yıllık ortalama 4 milyon ton LPG tüketiminin 970 bin tonu ise yerel üretimle sağlanıyor.

LPG ithalatında Rusya’nın payı ise yüzde 3 ile 6 arasında değişiyor. Türkiye’nin Rusya’dan LPG ithalatı 2015’te 907 bin ton olurken, 2020’de bu rakam 45 bin tona geriledi.

ABD’den ithalat ise 2015’te 280 bin ton, 2020’de 1 milyon ton olarak kayıtlara geçti.

Teknik çözümlerle LPG, ısınma ve pişirmede doğal gazın yerine kullanılabiliyor

Türkiye’de yaklaşık 5 bin 500 tüplü gaz bayisi, 2 bin 921 dökme LPG bayisi ve 10 bin 662 otogaz bayisi bulunuyor.

Sektör raporlarına göre, geçici bir doğal gaz kesintisi ya da tedarik sıkıntısı durumunda LPG’nin kısa süreli bir alternatif olarak değerlendirilebileceği öngörülüyor.

Yapısal farklılığı nedeniyle LPG ve doğal gaz aynı şebekeyi kullanamıyor ancak teknik çözümlerle LPG, ısınma ve pişirmede doğal gazın yerine kullanılabiliyor.

Doğal gaz gibi bir şebeke yapısına sahip olmadığı için LPG, tüp gaz ve dökme LPG formunda değerlendirilebiliyor. Tüplü ısınmanın da konutlarda kriz anlarında kullanılabilecek kısa süreli bir alternatif olduğu belirtiliyor.

Savaş, kaynak krizini tetikledi

Öte yandan, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Moskova çıkışlı boru hatları ve Avrupa’ya dağıtılan doğal gazda fiyat ve arz kaynaklı sıkıntılar giderek artıyor.

Türkiye’de de doğal gaza alternatif tedarik kaynakları ve ikame ürünler masaya yatırılıyor.

Tedarik bağımlılığı daha düşük düzeyde olan ve çevre dostu olarak dikkati çeken LPG, Türkiye’de uzun yıllardır kullanılıyor. Mevzuat, altyapı ve hane halkı tercihleri nedeniyle LPG en pratik alternatif çözüm olarak dikkati çekiyor.

ABD ve Cezayir ile yapılan anlaşmaların, Türkiye’de kriz ortamında sektörün tedarik sıkıntısı çekmesini engellediği belirtiliyor.

LPG, doğal gazın iki katından fazla enerji içeriğine sahip olmasıyla da dikkati çekiyor. Bu, yakılan aynı miktar için LPG’nin daha fazla ısı ürettiği anlamına geliyor. LPG’nin enerji içeriği metreküp başına 93,2 megajul iken, doğal gazın enerji içeriği metreküp başına 38,7 megajul olarak hesaplanıyor. Bu nedenle LPG, doğal gazdan çok daha verimli bir yakıt olarak öne çıkıyor.

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.