enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5774
EURO
35,9754
ALTIN
3.005,42
BIST
9.476,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C

Doç. Dr. Çekiç, “Depremin ardından pek çok afetzede işitme ve denge sorunu yaşıyor”

Ege Üniversitesi (EÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü tarafından çevrimiçi olarak deprem bölgesinde yaşanan denge ve işitme kayıplarına dikkat çekmek amacıyla “Deprem Bölgesinde İşitme ve Denge Sorunları: Türkiye OKSUD Deprem Koordinasyon Süreçleri” etkinliği düzenlendi.

Doç. Dr. Çekiç, “Depremin ardından pek çok afetzede işitme ve denge sorunu yaşıyor”
05.04.2023
66
A+
A-

Ege Üniversitesi (EÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü tarafından çevrimiçi olarak deprem bölgesinde yaşanan denge ve işitme kayıplarına dikkat çekmek amacıyla “Deprem Bölgesinde İşitme ve Denge Sorunları: Türkiye OKSUD Deprem Koordinasyon Süreçleri” etkinliği düzenlendi. Moderatörlüğünü Engelsiz Ege Birim Koordinatörü ve Odyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe’nin üstlendiği etkinliğe konuşmacı olarak Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölüm Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Türkiye Odyologlar ve Konuşma Bozuklukları Derneği (OKSUD) Genel Sekreteri Doç. Dr. Şule Çekiç katıldı.

Konuşmasına OKSUD ile ilgili bilgiler vererek başlayan Doç. Dr. Şule Çekiç, “1995 yılında kurulmuş ve odyologların buluşturulduğu derneğimizle benim tanışmam 2006 yılında oldu. Derneği tanıdıkça aktif rol aldım ve şu anda bu derneğin bir üyesi olmaktan gurur duyuyorum. Odyoloji, bir sağlık birimidir. Sağlık alanında yer alan her mesleğin bir derneği var. Bizim derneğimize üye olmadan da orada görevli olabilirsiniz. Topluma yararlı pek çok faaliyet yürütüyoruz” dedi.

“Depremin ardından işitme ve denge sorunları ikinci plana atıldı”

Deprem bölgesinde yaşanan işitme ve denge sorunlarının ikinci plana atıldığını söyleyen Çekiç, “Deprem sonrasında işitme engeli olan bireyler, işitme cihazlarının yanlarında olmaması ya da kaybetmeleri sebebiyle hayati önem arz eden sesleri duyamadılar. Bölgede birçok kişinin depremden sonra denge bozukluğu ve baş dönmesi sorunu ortaya çıktı. Afetin olduğu andan itibaren mesleğimizin bilinci ile bölgedeki işitme sıkıntısı yaşayan vatandaşlarımız için tek yürek olduk.

Depremden iki gün sonra üyelerimiz tarafından daha önce geliştirilmiş olan dijital platform uygulaması, depremden etkilenen vatandaşlarımızın kullanımına sunuldu. Derneğimiz aracılığı ile işitme sağlığı noktaları için konteynerler alındı ve dört noktaya kuruldu.

Gönüllü odyologlara ulaşmak için çağrı yapıldı. Koordinasyon ekibimiz genişletildi. Yenidoğan işitme taraması yapılmaya başlandı. Bölgede kullanılacak değerlendirme formları oluşturuldu. Temel cihazlar kuruldu ve gönüllülerimiz çalışmaya başladı. Gönüllülere yönelik psikolojik ilk yardım eğitimleri verildi. İşitme cihazları, piller, kablolar ve gerekli alet edevatlar bölgeye ulaştırıldı” diye konuştu.

Sunumun ardından Doç. Dr. Şule Çekiç, katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.