enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6429
EURO
36,4621
ALTIN
2.923,94
BIST
9.670,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Diyarbakır’da hedef 2023’e kadar 5 milyon turist

DİYARBAKIR (İHA) – Diyarbakır’da hedef 2023’e kadar 5 milyon turist DİYARBAKIR Mezopotamya’nın “altın üçgeninde” bulunan Diyarbakır’da, 2021 …

Diyarbakır’da hedef 2023’e kadar 5 milyon turist
09.02.2022
165
A+
A-

DİYARBAKIR (İHA) – Diyarbakır‘da hedef 2023’e kadar 5 milyon turist

DİYARBAKIR Mezopotamya’nın “altın üçgeninde” bulunan Diyarbakır‘da, 2021 yılını pandemiye rağmen turist sayısında yüzde 50 artışla geçirdi. Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, 2023 hedeflerinde 5 milyon turist ağırlamak olduğunu söyledi.

12 bin 500 yıllık tarihi ve 13 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, pandemiye rağmen 2021 yılında turist sayısında yüzde 50’lik bir artışla geçirdi. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçeleri, Malabadi Köprüsü, geçici listede bulunan Zerzevan Kalesi, insanlığın ilk yerleşim yeri olarak kabul edilen Çayönü Höyüğü ve Körtik Tepe’siyle, kültür ve inanç turizmiyle 2023 yılına kadar 5 milyon turist ağırlamaya hazır.

Diyarbakır’da, çok ciddi bir turizm potansiyeli olduğunu söyleyen Vali Karaloğlu, 12 bin 500 yıllık tarihi ile kenttin 13 medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Elde çok değerli, çok kıymetli tarihsel, kültürel mirasın olduğunu ifade eden Vali Karaloğlu, en önemli mirasların UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Diyarbakır Surları, Hevsel Bahçesi, Zerzevan Kalesi, Malabadi Köprüsü gibi birçok değerin olduğunu vurguladı.

Mezopotamya’nın “Altın Üçgeni”, Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin’in yukarı Mezopotamya’nın tacı olduğunu belirten Vali Karaloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanlığında ana vatanıdır. İnsanlığın ilk yerleşim bölgesi, Göbekli Tepe, Hantepe, Körtik Tepe ile Çayönü ile zaten ispatlandı. Bu bölgede özellikle kültür ve inanç turizmi noktasında biz, 2020 yılında Diyarbakır’da çok büyük bir çalıştay yaptık. Onun çıktılarını almaya başladık. 2021 yılında Diyarbakır’a pandemiye rağmen gelen turist sayısında yüzde 50’lik bir artış oldu. İnşallah 2022 yılında Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Mezopotamya’nın Altın Üçgeninde özelikle kültür turlarında, inanç turlarında ciddi bir patlama bekliyoruz.”

“Şehrin geleceğini çalanlar yüzünden 40 yıldır bölgeye insanlar gelemedi”

Sektörün hazırlıklı olması uyarısında bulunan Vali Karaloğlu, “Buna şehirlerimizin, belediyelerimizin, yerel yönetimlerimizin hazırlıklı olması lazım. 40 yıldır da bu bölgeye insanlar bir şekilde gelemediler. Gelmek istediler gelemediler. Şehrin geleceğini çalanlar yüzünden insanlar gelemediler. Artık bölgede huzur var, güven var. Turistte, huzur ve güven olan yere gitmek ister. Bizim Diyarbakır’a 5 milyon turist hedefimiz var. Bunu 2023 hedefi olarak koymuştuk. Ama inşallah bu kent bunu sağlayacak. Bu kenttin potansiyeli bunu sağlayacak” şeklinde konuştu.

/ Rıdvan Kılıç – Kültür Sanat

Mezopotamya, Diyarbakır, turist, Altın, Kültür Sanat, Haber

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.