enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5208
EURO
36,1539
ALTIN
2.981,29
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Dislekside erken teşhis önemli

Holistik Yaşam Koçu, Psikolojik Danışma ve Kişisel Gelişim Uzmanı Kübra Demirbağ, disleksi hakkında doğru bilinen yanlışları ortaya koyarken, “ Erken teşhis ve tedavi süreçte çok önemli” diye konuştu.

Dislekside erken teşhis önemli
23.05.2023
1
A+
A-

BURSA (İGFA) – Holistik Yaşam Koçu, Psikolojik Danışma ve Kişisel Gelişim Uzmanı Kübra Demirbağ, disleksinin bir öğrenme bozukluğu olduğunu dile getirdi. Disleksinin, doğuştan itibaren mevcut olsa da ilkokul çağında okuma ve yazmayı öğrenmeye başlayınca ortaya çıktığını vurgulayan Demirbağ, “ Disleksili çocukların okuma yazma ve matematik becerileri yaşıtlarına göre azdır. Ancak bu çocuklar zihinsel özürlü değildirler. Bu çocuklarda bir nevi beceri eksikliği mevcuttur. Yani bu çocuklarda öğrenme becerisi farklıdır, farklı bir teknikle öğrenmeleri gerekir. Bu tanıyı alan çocukların nasıl ve hangi teknikle öğrenebilecekleri araştırılmalı ve bu şekilde eğitim almalıdırlar. Tedaviye başlamadan önce, çocuğun hangi alanlarda güçlük çektiğine belirlenmelidir. Disleksili çocukta yaşına göre geri kalmış konular tespit edilip “ öğrenmeyi öğretme becerisi” kazandırmalıdır. Disleksinin bir hastalık olup olmadığı konusu günümüzde de halen tartışmalıdır” diye konuştu.

OKUMA GÜÇLÜĞÜ BELİRTİSİ

Disleksinin ilaçla tedavi edilmeyeceğini vurgulayan Kübra Demirbağ, “Profesyonel bir eğitici tarafından nasıl anlayabildiklerini tespit edip o yönde bir eğitim verilmelidir. Disleksi aileler ve okuldaki yöneticiler tarafından tam bilinmediğinden bu çocuklar zihinsel özürlü veya düşük IQ lu oldukları zannedilir. Halbuki bu çocukların zekaları normal hatta üstün zekalı olabilir. Ancak gerekli eğitimi alıp öğrenmeyi öğrenme becerisine sahip olamazlarsa potansiyellerinin altında bir performans gösterirler. Bu düşük performans gösteren çocuklar okulda ve ailede hırpalandıkları zaman yetişkinlikte agresif davranışlar gösterebilirler. Öğrenme hızı, okuduğunu anlama yaşıtlarına göre beklenenin altındadır. Okuma güçlüğü disleksinin en önemli özelliğidir. Disleksi için farklı eğitim teknikleri mevcuttur. Ancak teşhis erken konulmalı ve erken tedaviye başlanmalıdır. Bu şekilde disleksili çocuklarda iyi bir eğitim sağlanabilir ve yaşıtlarından geri kalması önlenmiş olur” dedi.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.