enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
11°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Diş tedavisi uyutarak güvenli mi?

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, diş tedavilerinde sedasyon ve genel anestezi uygulamalarının çocuklarda korku ve kaygıyı nasıl önlediğini anlattı.

Diş tedavisi uyutarak güvenli mi?
17.01.2025
1
A+
A-

İSTANBUL (İGFA) – Diş hekimi fobisi, özellikle çocuklarda ciddi kaygılara neden olabilen yaygın bir durum olarak ortaya çıkıyor.

Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, korkunun etkili bir şekilde yönetilmesi için sedasyon ve genel anestezi yöntemlerinin güvenle kullanılabileceğini belirtiyor.

“Sedasyon, kısa sürecek tedavilerde sürecin rahat tamamlanması için kullanılan kontrollü bir uyku halidir. Genel anestezi ise daha uzun ve kapsamlı tedaviler için uygulanan bir yöntemdir. Her iki yöntemde de hasta işlem sırasında herhangi bir şey hissetmez ve tedavi sonrası bir şey hatırlamaz,” diyen Dt. Demir, uyutularak yapılan diş tedavilerinin doğru ellerde güvenli olduğunu vurguladı.

Uyutularak yapılan diş tedavilerinde, güvenli bir sürecin temel şartının doğru değerlendirme olduğunu belirten Dt. Demir, “Çocuğun genel sağlık durumu ve tıbbi geçmişi mutlaka incelenmelidir. Özellikle kalp hastalığı, kanama bozukluğu gibi durumlar için ilgili doktorlardan konsültasyon alınmalıdır. Tedavi, mutlaka ameliyathane ortamında ve bir anestezi uzmanının gözetiminde gerçekleştirilmelidir. Ağız hijyeni alışkanlıklarının erken yaşta kazandırılmasının önemini vurgulayan Dt. Demir, “Ebeveynlerin düzenli diş kontrollerini aksatmaması ve çocukların diş hekimiyle pozitif bir bağ kurmasını sağlaması, ileride oluşabilecek diş hekimi fobisinin önüne geçecektir” diye konuştu.

Bazı özel durumlarda, özellikle ileri düzey kalp hastalığı olan çocuklarda, genel anestezi yüksek risk taşıyabilir. Bu tür durumlarda ağız hijyenine özen gösterilerek, tedavilerin erken dönemde ve kısa süreli seanslarla planlanması gerektiğini belirten Dt. Demir, “Risk faktörlerini minimize etmek için multidisipliner bir yaklaşımla hareket etmek şarttır” ifadelerini kullandı.

Uyutarak yapılan diş tedavileri, özellikle diş hekimi korkusu olan çocukların gelecekte ağız ve diş sağlığını koruyabilmesi için güçlü bir adım olduğunu ifade eden Dt. Demir, ebeveynlere ise, “Doğru yöntemler ve uzman bir ekip ile çocuklarınızın diş tedavisini korkusuz ve güvenli bir şekilde tamamlamanız mümkün.” mesajını verdi.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.