Diş ağrısı hemen hemen herkesin genel sağlık sorunlarının başında gelir. Ağrıları neredeyse yaşam kalitesini düşürür. Özellikle bu konuda halk …
Diş ağrısı hemen hemen herkesin genel sağlık sorunlarının başında gelir. Ağrıları neredeyse yaşam kalitesini düşürür. Özellikle bu konuda halk arasında doğru bilinen bir çok yanlış var. Bunlar ciddi hastalıklara davetiye çıkarır. En çok görülen ancak zamanında müdahale edilmeyen sorun ise diş eti çekilmesidir. Diş eti çekilmesi neden olur? Diş eti çekilmesi belirtileri nelerdir?
En yaygın diş problemlerinden biri olan diş eti çekilmesi, her yaş ve cinsiyette görülür. Bilimsel olarak periodontitis ismiyle geçen diş eti çekilmesi, diş yapısı ve et arasına yerleşen bakteriler kalın bir plak oluşturur. Bu plak zamanla temizlenmediğinde burada yapışkan bir tabaka oluşturur. Tabaka diş etlerinin çürümeye neden olur. Diş etleri bu bakteriler yüzünden azalan güç nedeniyle halk arasındaki tabirle çeneye doğru çekilir. Diş etinin iltihaplanması hatta diş kaybına kadar ilerler. Diş eti çekilmesine zamanına müdahale edilmediğinde diş ve çenede kemik kaybına, dolaşım sisteminde bakteri artımına, şeker hastalığına ve kemik iltihaplanmasına kadar hastalıkların ortaya çıkmasına zemin hazırlar.
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ NEDEN OLUR?
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİNE NE İYİ GELİR?
İbrahim Saraçoğlu ağız içindeki bakterinin azalması diş etlerini daha güçlendireceğinden doğal kekik karışımını önerir. Günde 3 defa diş fırçalama alışkanlığına bu gargara eklendiğinde dişlerin daha da güçlendirir. Bir bardak su ile kaynatılan kekik biraz bekletildikten sonra gargara yapılır. Düzenli olarak yapıldığında diş eti ve diş aralarında iltihaplanmanın azaldığı görülür. Bunun dışında diş ağrısının fazla olduğu zamanlarda abur cubur, kuruyemiş, hazır gıda, işlenmiş besinler yerine sebze meyve ve bol bol bitki çayları önerilir. En çok önerilen bitki çayı ise anasondur.
DİŞ ETİ ÇEKİLMESİ TEDAVİSİ
İleri boyutta olan diş eti çekilmesinde kesinlikle bir uzamana danışılması şarttır. Diş etinin çekilme boyutuna göre operasyon bile istenilebilir. İlaç tedavisinde antibiyotik içeren jeller verilir. Bunlar dişlere sürülerek dişlerdeki iltihap oranı azaltılır. Yanı sıra diş köklerinde oluşan iltihaplı yapılar lazerle küçültülür.