enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6120
EURO
36,3322
ALTIN
2.930,15
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Dikkuyruk ördeği kuruyan Burdur Gölü’nü terk etti

Türkiye’nin yedinci büyük gölü Burdur Gölü yüzeyinde son 50 yılda yüzde 46 azalma yaşandı. Göldeki kuruma sebebiyle iki yıldır dikkuyruk ördeğine …

Dikkuyruk ördeği kuruyan Burdur Gölü’nü terk etti
29.01.2022
172
A+
A-

Türkiye’nin yedinci büyük gölü Burdur Gölü yüzeyinde son 50 yılda yüzde 46 azalma yaşandı. Göldeki kuruma sebebiyle iki yıldır dikkuyruk ördeğine rastlanmadı.

Burdur Gölü’nde 1967 yılından bu yana önce yabancı, sonra da Türk uzman ve araştırmacıların sayım çalışması yaptığına değinen Uzman Biyolog ve Ornitolog (Kuş Bilimci) Lale Aktay Sözüer, son 22 yılda düzenli şekilde uzman ve kuş gözlemcileri tarafından inceleme yürütüldüğünü belirtti.

“SON 7 YILDIR GÖRÜLMEDİ”

Sözüer, şunları söyledi: “Burdur Gölü, Türkiye’de Ramsar Sözleşmesi’yle koruma alanı statüsü kazanmış ilk sulak alanlardan biri. Bu statüyü kazanmasındaki en önemli etkenlerden biri de dikkuyruk ördeği. Yakın zamana kadar Burdur Gölü, nesli tehlikedeki dikkuyruk ördeğinin en önemli kışlama alanlarından biriydi. Yakın geçmişe kadar popülasyonunun yüzde 70’i burada kışlıyordu. Son 7 yılda gölümüzde dikkuyruk ördeği yok. Artık dikkuyruk ördeğini kayıt altına alamıyoruz.”

“YÜZDE 46 AZALDI”

Burdur Gölü’nde son 50 yılda su seviyesinin 18 metre düştüğünü ve yüzeyinde yüzde 46 azalma olduğunu söyleyen Sözüer, “Bu da göldeki tüm canlıları, yaşamı etkiliyor. Bunlardan biri de dikkuyruk. Göldeki tuzluluk arttı, biyotada (bitkisel ve hayvansal yaşam) değişimler var. Besin tuzlarındaki oran arttı. Tüm bunlar gölde su kuşu tür sayısında da toplam sayıda da düşüşü açıklayan sebeplerden ama dikkuyruk özelinde göldeki değişimlerin bütüncül şekilde ele alınması gerekiyor. Ülkemizdeki ve dünyadaki ürediği ve kışladığı alanları değerlendirmek gerekiyor” diye konuştu.

Burdur’da dikkuyruk adına şenlikler düzenlendiğini aktaran Sözüer, gölde bu ördeğin kışlamadığını görmenin üzücü olduğunu söyledi. Sözüer, sulak alanlar, doğa, yaban hayatın korunması için önlemler alınması gerektiğine dikkati çekti. (DHA)

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.