enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5988
EURO
34,7865
ALTIN
2.496,29
BIST
9.474,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C
SON DAKİKA
14:20 Başkan Büyükkılıç, Cumhur İttifakı Belediye Başkanlarını ağırladı
14:07 Başkan Çolakbayrakdar: “Dünya şampiyonluklarına yelken açıyoruz”
14:06 Başkan Aydoğmuş’tan Malatyaspor yönetimine çağrı
14:00 İnegöl Organize Sanayi Bölgesi 4. Cadde üzerinde bulunan bir sandalye üretim fabrikasında sabah saatlerine başlayan yangın sonrası İnegöl ve Bursa’daki tüm ekipler teyakkuza geçti
13:58 Antalya Doğal Yaşam Parkı, yeni yavrularla coşkulu bir bahar yaşıyor
13:57 Keçiören Belediyesi tarafından ilçedeki 51 mahallede gerçekleştirilen bahar temizliği hız kesmeden devam ediyor
13:56 ‘Ahtapotların Gizemli Dünyası’ 22 Nisan Pazartesi Günü Art Arda 3 Bölümüyle National Geographic WILD Ekranlarında!
13:55 CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner Bilkent Üniversitesi Sosyal Demokrasi Topluluğu’nun düzenlediği Gençlik Buluşması’na katıldı
13:54 Tüik: Türkiye nüfusunun %26,0’ını çocuk nüfus oluşturdu
13:52 Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Manisa İl Başkanı Çınarlı oldu
13:51 Bursa Osmangazi’den çevre dostu ilaçlama
13:50 Konya’da KOSKİCBS ile akıllı altyapı güçleniyor
13:38 Başkan Aydın, üç bin vatandaşı ağırladı
13:37 Bursa İnegöl’deki yangın kontrol altında
13:36 Başkan Çolakbayrakdar: “Mithatpaşa, yeni cazibe merkezi olacak”
13:31 Turizm Haftası Kapsamında Harran Üniversitesinde Farkındalık Etkinlikleri Düzenlendi
13:28 MediaMarkt çocuklara bambaşka bir oyun deneyimi yaşatacak!
13:13 Ege Üniversitesinde 57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti
13:11 Naldöken’de değişim başlıyor
13:09 EÜ Fen Fakültesinin tüm bölümlerinin kalitesi tescillendi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Deprem Bölgesinde Nükleer Tehlike Kapıda!

Kahramanmaraş merkezli peş peşe yaşanan iki depremin Mersin’de de etkili olması, Akkuyu Nükleer Santrali’ne yönelik endişeleri artırdı.

Deprem Bölgesinde Nükleer Tehlike Kapıda!
15.03.2023
43
A+
A-

 Kahramanmaraş merkezli peş peşe yaşanan iki depremin Mersin’de de etkili olması, Akkuyu Nükleer Santrali’ne yönelik endişeleri artırdı. Change.org/NukleerTehlikeyiDurdur adresinde imza kampanyası başlatan Doğu Akdeniz Çevre Platformu (DAÇE), deprem fay hatlarından etkilenecek mesafede bulunan santralin yapımının durdurulmasını talep ediyor.

Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat 2023 tarihinde 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen iki depremin Mersin ili ve çevresinde hissedilmesi Akkuyu Nükleer Santrali’ne yönelik tartışma ve endişeleri tekrar gündeme taşıdı. Santralin Ecemiş Fay Hattı, Kıbrıs Dalma Batma Fay Kuşağı, Ölü Deniz Fay Hattı, Güney Ege Dalma Batma Fay Kuşağı, Doğu Anadolu Fay Hatlarına yakınlığı ve santralinin soğutma suyu sistemi deniz dolgusu üzerinde monte edilmiş olması, 2011’de Japonya’da Fukuşima Depremi sonrası yaşanan nükleer felaketi hatırlatıyor.

Uzmanlar, bundan 12 yıl önce Fukuşima Nükleer Santral kazası sonrası Japonya’nın topraklarının %10’unun radyasyonla kirlendiğini ve bu topraklarda binlerce yıl tarım yapılamayacağını, o bölgede yaşayan 300 bin kişinin tahliye edildiğini ve o bölgede yaşayan ve radyasyona maruz kalan insanların gelecekte %70’inin kansere yakalanma riskinin çok yüksek olduğunu belirtiyor. Akkuyu Nükleer Santrali’nin de Fukuşima felaketine aday olduğunu belirten Doğu Akdeniz Çevre Platformu, deprem hatlarında, özellikle Kıbrıs merkezli beklenen depremde santralin dolgu alanında olan soğutma sisteminin arızalanması sonucu Akkuyu’da büyük bir radyasyon felaketinin meydana gelebileceğinin altını çiziyor ve kampanyalarına destek bekliyor.

“Türkiye ve Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali’nin inşaatı durdurulmazsa, Akdeniz ve Ortadoğu’nun tüm ülkelerine karşı sorumlu olacak”

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri gönüllü avukatı İsmail Hakkı Atal, “Akkuyu Nükleer Santrali nereden tutsak elimizde kalıyor, pul pul dökülüyor. Santrali inşa eden Rosatom şirketinin Çernobil nükleer faciasının sorumlusu olması, 28 °C’yi aşmaması gereken soğutma-deniz suyu sıcaklığının bölgede ağustos ayında 30,5 °C’yi bulmasının ardından, 6 Şubat felaketiyle deprem riski görünür oldu. 2009’dan bu yana açtığımız tüm davalarda bölgenin depremselliği 1 numaralı hukuki ve bilimsel argümanımız. Zira tüm bilimsel deliller Akkuyu Nükleer sahası’nda 7’den büyük bir depremin her an gerçekleşebileceğini gösteriyor. Herhangi bir nükleer-kimyasal-toksik kirlenme olmayan bir depremde, deprem bölgesine 48 saat arama kurtarma ekibi gönderemeyen Türkiye’yle karşılaştırıldığında; 8 büyüklüğündeki bir depremde dahi gökdelenleri sadece hafifçe sallanan ve normal hayatına devam eden, teknolojik açıdan dünyanın en ileri ülkesi Japonya dahi bir depremle Fukuşima nükleer felaketini yaşadı. Eğer bugün Akkuyu’dan vazgeçilmeyecek olursa, uluslararası hukukta uygulanan ‘ihtiyatlılık”   ve ‘öngörülebilirlik’ ilkeleri gereğince Türkiye ve Rusya, Akdeniz havzasının ve Ortadoğu’nun tüm ülkelerine karşı sorumlu olacak,” açıklamasında bulundu.

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Ortak Sekreteri Sabahat Aslan: “Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri 1990 yılından günümüze kadar Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı mücadele etmektedir. DAÇE yıllarca Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili bilimsel argümanlarla toplumu bilgilendirmekte olup hükümetlere çağrı yaparak projeden vazgeçilmesini talep etmiştir. Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili en önemli uyarıyı da bölgenin deprem bölgesi olması konusunda yapılmıştır. Akkuyu Nükleer santralinin soğutma suyu sistemi deniz dolgusu üzerinde monte ediliyor, dolgu alanları deprem sırasında deprem büyüklüğünün 4 katı kadar sarsılır, bu da santrali daha da riskli hale getirir. Kahramanmaraş depremi sırasında Akkuyu Nükleer Santrali çalışıyor olsaydı, orada Fukuşima felaketi olurdu.

İmza kampanyasını, Akkuyu Nükleer Santrali’nin deprem bölgesinde olması nedeniyle ve  özellikle Kahramanmaraş depreminden sonra bilim insanlarının Kıbrıs Dalma Batma Fay Hattı’nda 7 büyüklüğünde deprem beklendiği ve fay hattının Akkuyu’ya 40 km yakın olması konusundaki uyarılarını dikkate alıp toplumsal farkındalık yaratmak ve hükümetin projeden vazgeçmesini sağlamak amacıyla açtık. İmzalarınızı bekliyoruz.”

DAÇE’nin başlattığı imza kampanyasını imzalayıp destek olabilirsiniz: change.org/NukleerTehlikeyiDurdur

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.