enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5414
EURO
35,9574
ALTIN
2.986,20
BIST
9.529,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Deniz Kaplumbağalarının Midesinden Plastik Çıkıyor

Çevre kirliliği birçok yaşam alanı gibi denizleri ve okyanusları da fazlasıyla etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda da Marmara Denizi …

Deniz Kaplumbağalarının Midesinden Plastik Çıkıyor
29.01.2022
166
A+
A-

Çevre kirliliği birçok yaşam alanı gibi denizleri ve okyanusları da fazlasıyla etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda da Marmara Denizi’ndeki müsilaj sorunundan dolayı birçok deniz canlısı zarar görmüştü. Bu kez de Akdeniz’deki atıkların deniz kaplumbağalarına zarar verdiği açıklandı.

Buzulların erimesiyle birlikte Akdeniz kumsallarında varlıklarını sürdürmeye devam ediyordu. Son 70 yılda ise; küresel iklim değişiklikleri, petrol sızıntıları, termik santrallerin yarattığı kirlilik ve plastik atıklar nedeniyle deniz kaplumbağalarının yaşamları tehlike altına girdi.

Denize atılan atıkların yüzde 95’i plastik maddelerden oluşuyor

Araştırmalar, Akdeniz’de bir kilometre içerisinde 5 milimetreden küçük 1,25 milyon plastik parça bulunduğunu gösteriyor. Bu da atılan atıkların yüzde 95’inin plastik madde olduğu anlamına geliyor. Her yıl binlerce deniz kaplumbağası yuvasına ev sahipliği yapan Hatay Samandağ’ı da artan plastik kirliliği ile mücadele etmeye devam ediyor. Malesef ki Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin atıkları da Asi Nehri üzerinden yine Akdeniz kıyılarına gelmeye devam ediyor.

Ölen deniz kaplumbağaların midelerinde plastik madde bulunuyor

Her yıl yüzlerce deniz kaplumbağası denizlerde yüzen atıkları yem sanıp yiyerek yaşamını yitiriyor. Yeşil Deniz Kaplumbağalarını Koruma Projesi’nin Danışmanı Doç. Dr. Bektaş Sönmez yaptığı açıklamada 50 ölü kaplumbağanın 20-25’inin sindirim sisteminde plastik tespit ettiklerini açıkladı. Yuvalarından çıkan yavruların da bazılarının çöplere takılarak denize ulaşamadığını ve diğer hayvanlara yem olduğunu belirtti.

Deniz kaplumbağalarının ve diğer canlıların yaşamını tehlikeye atmamak adına çöplerimizi çöplere ve geri dönüşüm kutularına atalım. Ekolojik dengeyi koruyalım. Mümkün olduğunca tek kullanımlık plastik kullanmayalım.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.