enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6003
EURO
36,2812
ALTIN
2.928,60
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Deepfake içerikleri beyin algılayabiliyor

Deepfake videolar, resimler, sesler veya metinler gerçek gibi görünen ancak aslında insanları yanlış yönlendirmek veya kamuoyunu etkilemek için …

Deepfake içerikleri beyin algılayabiliyor
11.07.2022
115
A+
A-

Deepfake videolar, resimler, sesler veya metinler gerçek gibi görünen ancak aslında insanları yanlış yönlendirmek veya kamuoyunu etkilemek için bilgisayar üzerinde tasarlanmış klonlardır. Deepfake içerikler dezenformasyonun istenilen etkiye neden olmasında oldukça etkilidir.

Volodymyr Zelenskiy’nin birliklerini Rus kuvvetlerine teslim olmaya çağıran deepfake videosu, Twitter, Facebook ve YouTube’da yayınlandı. Videonun sahte olduğu kısa bir süre sonra anlaşılsa da deepfake içeriklerin savaşların seyrini değiştirme potansiyeline sahip olduğunu gösterdi.

Sidney Üniversitesi’ndeki sinirbilimci akademisyenler deepfake içeriklerin tespiti konusunda yeni bir yöntem keşfettiler. Yeni yöntem ile insanlar hangi yüzlerin gerçek veya hangilerinin sahte olduğunu bilinçli bir şekilde bilemese de  beynin üretilen sahte yüzleri anlayabildiğini tespit ettiler.

Araştırmacılar katılımcılara iki farklı deney yaptılar. Deneyin biri davranışsal diğeri ise nörogörüntüleme idi. Davranışsal deneyde, katılımcılara gerçek ve bilgisayar tarafından oluşturulan 50 deepfake fotoğraf gösterilerek hangisinin gerçek ve hangisinin sahte olduğunu belirlemeleri istendi.

Nörogörüntüleme deneyinde ise  farklı bir katılımcı grubuna, aynı görüntüler gösterildi ve sahte olup olmadığı soruldu. İlk gruptan farklı olarak bu deneyde katılımcıların beyin aktiviteleri elektroensefalografi  (EEG) kullanılarak kaydedildi.

Araştırmacılar daha sonra iki deneyin sonuçlarını karşılaştırdılar ve insanların beyinlerinin deep fake içerikleri beynin tespit edilebildiğini buldular. Beyin 50 görüntünün yüzde 54’ünü sahte olduğunu anladı. 

Doçent Thomas Carlson araştırma ile ilgili “Beynin deepfake’leri tespit edebilmesi gerçeği, mevcut deepfake’lerin kusursuz olmadığı anlamına geliyor. Beynin deepfake’leri nasıl tespit ettiğini öğrenebilirsek, bu bilgiyi Facebook ve Twitter gibi dijital platformlarda potansiyel deepfake’leri işaretlemek için algoritmalar oluşturmak için kullanabiliriz” dedi.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.