Burdur’daki Boubon Antik Kenti kökenli Septimius Severus heykeline ait bronz baş, Danimarka’nın NY Carlsberg Glyptotek Müzesinden ait olduğu topraklara dönmeye hazırlanıyor. Danimarka, kaçak kazılarla elde edilen eserlerin iadesi için Türkiye’nin çağrısına cevap verdi. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, iadesi sağlanan son eserlerle birlikte 2018 yılından bu yana ana yurduna getirilen eser sayısının 7 bin 898 olduğunu açıkladı.
ANKARA (İGFA) – Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan habere göre, 1960’lı yıllarda Boubon Antik Kentinin maruz kaldığı yoğun kaçak kazı faaliyetleri kültürel mirasımıza büyük zarar verdiğine dikkati çekilerek, bu süreçte pek çok eser, sahte belgeler ve köken bilgileriyle İsviçre üzerinden ya da doğrudan ABD’ye kaçırılmış ve müzeler ile koleksiyoncular tarafından satın alındığı belirtildi.
2021 yılından itibaren, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kaçakçılıkla Mücadele Dairesi ile Manhattan Bölge Savcılığı arasında yürütülen iş birliği sayesinde birçok Boubon kökenli eserin ülkeye iade edildiğini belirtilirken, Lucius Verus, Septimius Severus, Genç İmparator ve Giyimli Kadın heykellerinin yanı sıra İmparator Caracalla’ya atfedilen iki büst ve dönemin önemli şahsiyetlerine ait 5 baş ile bir bronz kadın büstü Türkiye’ye yeniden kazandırıldığı kaydedildi.
SEPTİMİUS SEVERUS’A AİT HEYKEL BAŞI YAKINDA TÜRKİYE’DE
Habere göre Boubon Antik Kenti’nde yasa dışı kazılarla elde edilip yurtdışına çıkarıldığı anlaşılan Septimius Severus heykel başı, en az 55 yıl sonra ülkesine dönecek.
1970 yılında söz konusu eser, sanat simsarı Robert Hecht Jr. tarafından Danimarka’daki Glyptotek Müzesine satılmıştı. 1979 yılında Septimius Severus’a ait baş, henüz ülkemiz dışında bulunan gövde ile Glyptotek Müzesinde birleştirilmiş ve Prof. Dr. Jale İnan tarafından yerinde incelenirken, Boubon kökenli eserlerin iadesine yıllar önce yaptığı bilimsel çalışmalarla katkıda bulunan Prof. Dr. İnan’ın yayınları, kriminolojik verilerle birlikte iade dosyasında yer aldı.
Kopenhag Türkiye Büyükelçisi Hakan Tekin’in, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile koordinasyon içinde yürüttüğü müzakereler sonucunda Glyptotek Müzesi, sunulan deliller ve kendi bilimsel incelemeleri doğrultusunda eseri etik nedenlerle Türkiye’ye iade etmeyi kabul ettiği bildirildi.
BAKAN YARDIMCISI YAZGI AÇIKLADI
Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Danimarka’dan iadesi sağlanan heykel başının gövdesi de ABD’ye kaçırıldıktan yıllar sonra iadesi sağlanan eserler arasında. Yani iki parça halinde ülkemizden kaçırılan Septimis Severus heykeli uzun bir aranın ardından yeniden tek parça olacağını açıkladı.
İadesi sağlanan son eserlerle birlikte 2018 yılından bu yana ana yurduna getirilen eser sayısının 7 bin 898 olacağını belirten Bakan Ersoy, “Kültürel mirasımızı korumak ve gelecek nesillere aktarmak için yürüttüğümüz çalışmalarda bu önemli adımı atmış olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu süreçte katkılarından dolayı Türkiye’nin Danimarka Büyükelçiliği’ne, Danimarka NY Carlsberg Glyptotek Müzesi’ne ve emeği geçen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ekibimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bakanlığımızın yoğun çalışmaları ve diplomatik girişimleri sonucunda, Burdur Boubon Antik Kenti’nde yaklaşık 60 yıl önce kaçırılan Septimius Severus’a ait heykel başı ile Pisidia Bölgesi’ne ait Düver pişmiş toprak levhaları, ait olduğu topraklara, ülkemize dönüyor.
Danimarka’dan… pic.twitter.com/RK5eOpxeb4
— Mehmet Nuri Ersoy (@MehmetNuriErsoy) November 26, 2024
Danimarka’daki David Sammlung Müzesinde bulunan, Türkiye’den yasa dışı yollarla çıkarıldığı bilinen ve bir kısmı çalıntı kaydı bulunan eserlerin iadesi için girişimlerin devam ettiği belirtildi.