Medyayı, toplumu manipüle etmek için kullanan gazetelerin en sık başvurduğu yöntem yalan haber. Sosyal medyanın da tesiriyle bilgilerin hızlı bir …
Medyayı, toplumu manipüle etmek için kullanan gazetelerin en sık başvurduğu yöntem yalan haber. Sosyal medyanın da tesiriyle bilgilerin hızlı bir şekilde milyonlara ulaşabilmesini fırsat bilen gazeteler, yalan haberlerle büyük algı operasyonlarına imza atıyor. Yalana maruz kalan kurum, kuruluş veya şahısların hakiki bilgiyi topluma ulaştırması ise günler hatta haftalar alıyor. Bu süre içerisinde yaygınlık kazanan gerçek dışı bilgi, algı olarak beyinlere yerleşiyor.
YALAN İKİZLERİ
Bu taktiğin bir yansımasını bugün fondaş medya bir kez daha gösterdi. Muhalefet partilerinin fonladığı gazetelerden Cumhuriyet ve Birgün gazetesi, birinci sayfalarından yalan haber yaptıklarını adeta ilan etti.
“Cevap ve düzeltme metni” başlıklarıyla çıkan iki gazete de yalan haberleri dolayısıyla tekzip yayınladı.
Birgün gazetesi “2 tane yaptı 1 tane yuttu?” haberi dolayısıyla manşetten tekzip yayınlamak zorunda kaldı. Cumhuriyet gazetesi ise “Yürümek de parayla” haberi dolayısıyla manşet altından tekzip yayınladı.
HER GÜN YALAN, ‘BİRGÜN’ DOĞRU MANŞET
Birgün’ün manşetten yayınladığı yalan haberi yine manşetten “Cevap ve düzeltme metni” ile düzelme yoluna gittiği haber özetle şöyle:
CUMHURİYET TEKZİP GAZETESİNE DÖNÜŞTÜ
Cumhuriyet gazetesinin “Cevap ve düzeltme metni” yayınladığı haber ise, AK Parti’li Sancaktepe Belediyesi’nin Aydos Ormanı’nda yürüyüş yapmak için vatandaşlardan 10 TL gibi bir bedel talep ettiği yalanının çürütülmesiyle ilgili.