Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye Yüzyılı” vizyonunu bugün kamuoyuyla paylaşacak. Türkiye Yüzyılı vizyon belgesinde Erdoğan …
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye Yüzyılı” vizyonunu bugün kamuoyuyla paylaşacak.
Türkiye Yüzyılı vizyon belgesinde Erdoğan, “Türkiye Yüzyılı” başlıklı konuşmasında din, dil, ırk, cinsiyet, inanç, düşünce farkı gözetmeden toplumun tüm katmanlarına “Gelin büyük ve güçlü Türkiye’yi birlikte kuralım” çağrısı yapacak.
Savuma sanayiindeki yeni hedefler ile yerlilik ve millik vurgusunun tüm sektörlere yaygınlaştırılması için atılacak adımların vizyon belgesinde olması bekleniyor. Erdoğan’ın asırlık hamleler olarak tanımladığı başlıklar arasında enerji alanında atılacak adımların da yer aldığı ifade edildi.
Hedefler arasında Türkiye’nin enerji merkezi haline getirilmesi yer alacak. Akkuyu Nükleer Santrali, Karadeniz’de keşfedilen gazın kullanılmaya başlaması, ikinci nükleer santrali, Rusya, İran ve Azerbaycan’dan alınacak gazın Avrupa’ya iletilmesi gibi projelerin de vizyon belgesinde olması öngörülüyor.
AK PARTİ’NİN VİZYON BELGESİNDEN NELER ÇIKACAK?
Savunma Sanayii ve yapılan yatırımlar, havalimanları, otoyollar, barajlar, şehir hastaneleri, nükleer santraller, doğalgaz keşifleri, ihracat odaklı büyüyen ekonomi ve hızlı tren ağları Türkiye’nin gelecek yüzyılında dünyayı şekillendireceğinin kanıtı oldu.
SAVUNMA SANAYİİ: Yerlilik oranı yüzde 73’e ulaştı. 13 ülkeye İHA ve SİHA ihraç ediyoruz. 2002’de 248 milyon dolar olan savunma ihracatı 2021’de 3 milyar 224 milyon dolar oldu. 2022 sonu 8.9 milyar doları olması bekleniyor.
ULAŞIM: 56 havalimanı sayısı yıl sonunda 61’e çıkacak. İGA İstanbul Havalimanı “Dünyanın En İyi Havalimanı” seçildi. 20 yıl içinde ulaşım ve iletişim altyapısına 1 trilyon 606 milyar TL yatırım yapıldı. Bölünmüş yol uzunluğu 6 bin kilometrelerden 28 bin 700 kilometreye çıkartıldı. 8 il hızlı trenle birbirine bağlandı.
ENERJİ: 2002’de 276 olan baraj sayısına 585 tane daha eklendi. Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu’nun son reaktörünün temeli atıldı.
DOĞALGAZ: Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde, 6 Nisan 2017’de yaptığı tarihi konuşmada Karadeniz ve Akdeniz’de sondaj gemisiyle kuyular açılacağı müjdesini verdi. 21 Ağustos 2020’de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’deki Tuna-1 Kuyusu’nda 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfedildiğini duyurdu.
ŞEHİR HASTANELERİ: 20 şehir hastanesi hizmete açılırken, 14’ünün yapımı sürüyor.
EĞİTİM: 2002-2003 eğitim–öğretim yılında 586 bin 680 olan öğretmen sayısı, 2021-2022 döneminde 1 milyon 171 bin 891’e yükseldi.
İHRACAT: Türkiye 2021’de yüzde 11 büyüdü, ihracatımız yüzde 32.8 artışla 225 milyar dolar oldu. 2022’nin ilk 9 ayının tamamında aylık olarak en yüksek ihracat rakamlarına ulaştık.
3 PARTİ DAVET EDİLMEDİ
28 Ekim’de Ankara Arena’da düzenlenecek AK Parti etkinliğine, uzun zaman sonra ilk kez muhalefet partileri ve gazeteciler de davet edildi.
“Türkiye Yüzyılı Tanıtım Toplantısı”na; Milliyetçi Hareket Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Saadet Partisi, Hür Dava Partisi, Büyük Birlik Partisi, Demokratik Sol Parti, Demokrat Parti, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi, Anavatan Partisi ve İyi Parti davet edildi.
DEVA, HDP ve Gelecek Partisi davet edilmedi.
MUHALİF GAZETECİLER DAVETE KATILACAK
AK Parti’nin programına muhalif gazeteci kimliğiyle bilinen isimler davet edildi.
Listede Nevşin Mengü, Fatih Portakal, Soner Yalçın, Uğur Dündar gibi isimler bulunuyor. Daveti alan isimlerden bazıları anket açıp karar vermeye çalışırken, bazıları açıkça gideceklerini ilan etti.
“TÜRKİYE YÜZYILI” LOGOSU HAZIRLANDI
AK Parti, “Türkiye Yüzyılı” vizyon yaklaşımı kapsamında hazırladığı logoyu, geçen hafta kamuoyuyla paylaştı.
Cumhurbaşkanlığı forsundaki görsel form ve anlamsal çerçeveden esinlenerek oluşturulan logodaki 16 yıldız, kadim Türk tarihinin asli unsurlarını sembolleştirirken Türk bayrağının tamamlayıcısı tek yıldız ise ortak mirası temsil ediyor.
Türkiye Yüzyılı vizyonunun küresel karakteri logonun dairesel konturu ile vurgulanıyor, hilal etrafından yayılan 100 güneş ışınının her biri Cumhuriyetin her bir yılını simgeliyor.
Dairesel form ve altın efektli özel renkle ise dünyada Türkiye Yüzyılı’nın bir güneş gibi doğduğu ilişkisi kuruluyor.
2053 VİZYONUNUN İNŞASI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cumhuriyetimizin yüzüncü yaşını, sıradan yıl dönümü kutlamasının çok ötesine geçen ‘Türkiye Yüzyılı’ atılımıyla karşılamaya hazırlanıyoruz. Daha önce milletimizi nasıl 2023 hedeflerimize ufkuyla buluşturmuşsak, inşallah şimdi de Türkiye Yüzyılı programımızla 2053 vizyonumuzun inşasına başlıyoruz” ifadesini kullanmıştı.