Çocuğunuz sürekli eşyalarını kaybediyorsa, dinlemiyormuş gibi gözüküyorsa, verdiğiniz görevleri yerine getirmekte güçlük çekiyorsa dikkat …
Çocuğunuz sürekli eşyalarını kaybediyorsa, dinlemiyormuş gibi gözüküyorsa, verdiğiniz görevleri yerine getirmekte güçlük çekiyorsa dikkat dağınıklığı olabilir. Bu konuda açıklama yapan uzmanlar dikkat dağınıklığının nasıl anlaşıldığına dair ipuçlarını açıkladı. Peki dikkat dağınıklığı nasıl anlaşılır?
Çocuklarda görülen dikkat dağınıklığı ilerideki yaşlarında özellikle okul hayatında da sıkıntılar meydana getirmektedir. Genetik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan dikkat dağınıklığını telefon, tablet gibi teknolojik aletlerinde tetiklediğini söyleyen uzmanlar, çocuklara verilen sorumluluk ve kazandırılan alışkanlıklarla üstesinden gelinebileceğini bildirdi. Anne veya babada dikkat eksikliğine dair bir durum söz konusuysa çocukta da olabileceğinin altını çizen uzmanlar, doğum esnasında beynin dopamin sistemindeki bazı işlevlerin bozulduğu durumlarda da ortaya çıktığını ifade etti.
Doğum sırasında beynin bir bölümünde meydana gelen kanama, enfeksiyon, oksijensizliğin de dikkat bozukluğu üzerinde etkin rol oynamaktadır. Küçük bir zararın bile çocuk üzerinde bu sıkıntıyı oluşturmaya yeteceğini söyleyen uzmanlar, beyin tümörü, dikkat eksikliği, doku kaybı gibi sıkıntıları da oluşturabilmektedir.
Çocuğu gözlemlemek ailenin en büyük görevlerinden biridir. Bu durumda sadece sahip çıkmak değil, hal ve davranışlarına da dikkat etmek oldukça büyük bir öneme sahiptir.
ÇOCUKLARDA DİKKAT DAĞINIKLIĞI BELİRTİLERİ
ÇOCUKLARDA DİKKAT DAĞINIKLIĞINA KARŞI NE YAPILMALI?
Tablet, telefon gibi teknolojik aletleri sınırlanmalı diyen uzmanlar, yaptığı işlerin devamını getirmesi için yüreklendirilmesi gerektiğini belirtti. Bu durumlar kesinlikle kızmak ve bağırmak yerine ikna edici olmalı, tatlı dille neden yapamadığını ya da yapmadığının sorusunun sorulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca dikkatini sürekli aktif tutacak etkinlikler yapılması gerektiğini ve düzenli uyku alışkanlığının bu dönemde oturtulmaya çalışılması gerektiğini açıkladı. Fiziksel olarak yaptıkları antrenmanlar da dikkat dağınıklığı üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Onlara eğlence ve çalışma zamanları ile ilgili kısa vadeli hedefleri barındıran çalışma programları yapmak yani zamanı nasıl yönetecekleri adına onlara destek olmak gerekmektedir.
DİKKAT DAĞINIKLIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?
Dikkat dağınıklığı ya da eksikliğinde tedavi edilirken yaş, cinsiyet, hastalığın derecesinin önemli olduğunu belirten uzmanlar, bu konuda yetkili biri tarafından yardım almasının önemli olduğunu belirtti. Tedavi yöntemlerinin uzun, orta ve kısa olarak oluştuğunun açıklanmasının ardından ilaç tedavisinin de gerekliliği üzerinde konuşulmalı ve teşhis edilmesinin şart olduğu bildirildi. İlaçlarda yaşa ve hastalığın durumuna göre değişiklik göstermekle beraber, psikolojik destekle de ilaçsız iyileşenlerin bulunduğu ortaya konulan gerçekler arasında yerini alıyor.