Dünya Sağlık Örgütü, 5 Nisan İngiltere’de ortaya çıkan ve çocuklarda görülen gizemli hepatit virüsünün 11 ülkeye yayıldığını bildirdi. 169 …
Dünya Sağlık Örgütü, 5 Nisan İngiltere’de ortaya çıkan ve çocuklarda görülen gizemli hepatit virüsünün 11 ülkeye yayıldığını bildirdi. 169 hepatit vakasından bir çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. Küresel salgın ihtimali tekrar gündeme geldi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) İngiltere’de ortaya çıkan ve Avrupa dahil 11 ülkede görülen gizemli hepatit virüsünün bulaştığı bir çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. Örgüt tarafından yayınlanan yazıda 169 gizemli hepatit vakasından ilk çocuk ölümünün gerçekleştiği haberi bildirilince, yeni küresel salgının gizemli hepatit mi olacağı soruları akıllardaki yerini aldı. DSÖ Avrupa Bölgesi’nin Yüksek Patojen Tehditleri Ekibi Üyesi Richard Pebody, açıklama yaptığı bir programda hepatit vakalarının yüksek olmamasına rağmen kötü sonuçlar doğurduğunu belirtti.
GİZEMLİ HEPATİT VAKALARI
DSÖ yazılı açıklamada, İngiltere’de görülen 74 çocukta gizemli hepatit virüsü olduğunun tespit edildiğini açıklamıştı. Dün yapılan bir araştırma neticesinde 11 ülkede görülürken vaka sayısının en az 169 olduğu ve ilk çocuk ölümünün gerçekleştiğini bildirdi.
DSÖ, gizemli hepatit virüsünün 1 aylık ve 16 yaş aralığındaki çocuklarda görüldüğünü ve şiddetli etkileri nedeniyle karaciğeri iflas eden 17 çocuğa karaciğer nakli yapılığını ifade etti.
KOVİD-19 VE ADENOVİRÜS İLE BAĞLANTI İHTİMALİ
Uzmanlar vakaların görüldüğü ülkelerde üst solunum hastalıklarından olan kovid-19 ve adenovirüs ile bir bağlantısı olabileceğini açıkladı. Konunun üzerinde çalışmalar devam ederken, vakaların 74’ünde adenovirüs, 20’sinde kovid-19, 19 vakada ise hem adenovirüs hem de kovid-19 rastlanıldığı bildirildi. Alınan örnekler laboratuvarda hala inceleme altındayken, şimdiye dek doğrudan bu iki virüsle bağlantısı bulunamadı.
Amerikan biyoteknoloji firması Sana’da Gen Terapisi Direktörü ve Virolog Dr. Semih Tareen, normalde karaciğer iflasına neden olan virüslerin, sebebi bilinen hepatit A, B, C ve D virüsleri olduğunu belirterek “Şimdiye kadarki vakalarda bu virüslerden hiçbiri gözükmedi. Bu yüzden hepatit enfeksiyonlarının sebebinin ne olduğuna dair araştırmalara başlandı.” ifadesini kullandı.
NEREDEN GELDİĞİ BİLİNMİYOR
Yapılan testlerin sonucunda adenovirüs çıkan kişi sayısının baskın olduğuna dikkati çeken Tareen, “Bu çocuklarda adenovirüsün tespit edilmesi, soru işareti uyandırıyor. Çünkü adenovirüs normalde sağlıklı çocuklarda karaciğer hepatitine sebep olmaz.” olarak açıkladı. Tareen, adenovirüsün şimdiye kadar sadece bağışıklık yetmezliği olan kişilerde hepatite sebebiyet verdiğinin altını çizerek “Söz konusu vakalarda herhangi bir bağışıklık yetmezliği yok. Dolayısıyla bu hepatit virüslerinin nereden geldiği tam olarak bilinmiyor.” ifadelerini kullandı.
YENİ KÜRESEL SALGIN MI?
Hastalığın DSÖ tarafından “gizemli” veya “nedeni belirsiz” olarak tanımlanması, akıllara Kovid-19 virüsünü getirirken yeni bir “küresel salgın” ihtimalini gündeme taşıdı. Kovid-19, henüz adı konulmadan önce “gizemli bir akciğer rahatsızlığı” olarak tanımlanıyordu.
Virolog Dr. Semih Tareen, gizemli hepatit vakalarının yeni bir küresel salgına yol açma ihtimaline dair soruya ise “Şimdilik endişe edilecek bir durum söz konusu değil fakat aynı zamanda vakaların sebebini tam olarak bilmiyoruz. Zamanla anlayacağız.” cevabını verdi.
HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?
Bugüne kadar İngiltere’de 114, İspanya’da 13, İsrail’de 12, ABD’de 9, Danimarka’da 6, İrlanda’da 2, Hollanda ve İtalya’da 4’er, Norveç ile Fransa’da 2’şer ve Belçika’da 1 kişiye virüs bulaştı.
GİZEMLİ HEPATİT VİRÜSÜNÜN BELİRTİLER NELER?
DSÖ tarafından teşhisi gerçekleştirilen vakalarda, çocuklar üzerinde son bir aydır sarılık, ishal, kusma, ve karın ağrısı gibi belirtilen baş gösterdiğini açıkladı. Bazı çocuklarda ise ağır karaciğer iltihabına rastlanıldığını ve karaciğer nakliyle tedavi edildiğini bildirdi.
Vakalardan yalnızca birinin diğeriyle temasından bulaştığını, diğerlerinin ise nereden virüsü aldığını bilinmediğini açıklayan DSÖ, belirtileri taşıyan çocukların vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmaları gerektiğinin altını çizdi.