Her alanda rekabet yaşadığı ABD’nin Tayvan provokasyonlarıyla uğraşan Çin, jeostratejik iddiasını Hint Okyanusu’ndaki askeri üssünü operasyonel …
Her alanda rekabet yaşadığı ABD’nin Tayvan provokasyonlarıyla uğraşan Çin, jeostratejik iddiasını Hint Okyanusu’ndaki askeri üssünü operasyonel hale getirerek güçlendirdi.
NDTV’nin haberinde Çin’in ilk denizaşırı üssü olan Doğu Afrika ülkesi Cibuti’deki deniz üssünün 2016’da başlayan inşaatının 590 milyon dolara mal olduğu kaydedildi.
Afrika Boynuzu’nda 590 milyon dolarlık üs
Uydu görüntülerine göre Afrika Boynuzu’ndaki üssün artık tamamen operasyonel hale geldiği ve Hint Okyanusu bölgesinde konuşlandırılmış Çin savaş gemilerine destek verdiği belirtildi.
Going well beyond the China satellite observation ship in Sri Lanka, our exclusive report:
Exclusive: China's Indian Ocean Base Fully Operational, Warship Docked In Satellite Pics https://t.co/tfcTEp1Lnj via @ndtv 📸: @Maxar
— Vishnu Som (@VishnuNDTV) August 18, 2022
Dünyanın en stratejik su yolunda
Üs, Kızıldeniz’i Aden Körfezi’ne bağlayan stratejik Babülmendep Boğazı’nın yanında bulunuyor ve karşı yakadaki Yemen’e bakıyor. Dolayısıyla uluslararası ticaretin en kritik yollarından biri olan Süveyş Kanalı’nı da uzaktan kontrol ediyor.
NDTV’ye konuşan Covert Shores’dan deniz analisti H.I. Sutton, üs için ‘neredeyse Ortaçağ’a özgü savunma katmanlarıyla müstahkem şekilde inşa edilmiş modern bir sömürge kalesi’ benzetmesini yaptı.
Exclusive Sat Pics: China's Indian Ocean Base Operational, Warship Docked https://t.co/W7NhfL1ggL pic.twitter.com/LQWR6WILom
— NDTV (@ndtv) August 18, 2022
Çin çıkarma gemisi Changbai Shan demirledi
Maxar’ın sağladığı uydu görüntülerinin, helikopter operasyonlarını destekleyen bir apronun yakınında bulunan 320 metre uzunluğundaki yanaşma alanı boyunca demirlemiş bir Yuzhao sınıfı (Tip 071) Çin çıkarma gemisini gösterdiği aktarıldı.
Bu yıl bir Çin destroyeri eşliğinde Hint Okyanusu’na giren Changbai Shan isimli 25 bin tonluk büyük gemi, 800 asker ve araç, hava yastıklı çıkarma aracı ve helikopterler taşıyabiliyor.
*** #OSINT ***#Chinese navy (PLAN) type-071 landing ship at China’s pier in Djibouti yesterday.
Not part of the regular ‘escort task force’ in the region.
Possibly delivering vehicles or large equipment which cannot be brought in by air? pic.twitter.com/Vv6VcNMqub
— H I Sutton (@CovertShores) August 14, 2022
Nitekim Tip-071, amfibi saldırılardan insani desteğe kadar çeşitli operasyonlar yürütecek Çin görev gücünün amiral gemileri olarak tasarlandı.
“Tip-071 çok büyük bir çıkarma gemisi ve çok sayıda tank, kamyon ve hatta hovercraft taşıyabilir” bilgisini veren Sutton, “Bunlardan oluşan bir filo, Çin’in amfibi saldırı kuvvetlerinin bel kemiğini oluşturuyor, hatta şimdi filoya daha da etkileyici gemiler katılıyor. Büyüklüğü ve kapasitesi, aynı zamanda lojistik görevler ve hayati malzemeleri taşımak için de kullanıldığı anlamına geliyor” diye ekledi.
China's 🇨🇳 naval base in Djibouti 🇩🇯 is now fully operational & supports Chinese warships deployed in the Indian Ocean region.
It is its first overseas military base, built at a cost of $590 million and has been under construction since 2016. @Maxar @ndtvhttps://t.co/i8KmyVBXN0 pic.twitter.com/aKy0RXHSl9— Maritime Security News (@marsec_osn) August 18, 2022
Çin casus gemisi de Sri Lanka’ya demirledi
Cibuti’deki tam operasyonel üssün görüntüleri, Çin’in 25 bin tonluk uydu ve balistik füze izleme gemisi Yuan Wang 5’i Sri Lanka’nın Hambantota limanına demirlediği zamanda geldi. Çin casusu gemisi Hindistan’ın tepkisi nedeniyle Hint Okyanusu’ndaki ada ülkesine gecikmeli yanaşabildi.
Satellite images show #China's naval base in Djibouti operational & capable of supporting missions in the #IndianOcean region, imagery also shows Yuan Wang 5, a Chinese navy support & research vessel refueling in Hambantota, #Srilanka – via @VishnuNDTV https://t.co/QqZye9CXHu pic.twitter.com/ScBCJjAb2c
— Damien Symon (@detresfa_) August 18, 2022
Intel Laboratuvarı’nın kıdemli araştırmacısı Damien Symon, “Güçlü bir izleme, algılama ve iletişim aktarma sistemiyle donatılan Yuan Wang 5, yabancı uyduları, hava varlıklarını ve füze sistemlerini tespit etme yeteneğine sahip. Böylece evden uzaktaki Çin askeri misyonlarını destekleyebiliyor” değerlendirmesini yaparak ekledi:
“Hint Okyanusu bölgesinde bulunması, Çin anakarasından uzakta bulunan uzay olaylarını izlemesine imkan verirken, muhtemelen Çin’in denizaşırı üslerine ve kara varlıklarına genişletilmiş bir gerçek zamanlı iletişim ağı sağlıyor, bunlara Cibuti’deki konuşlandırmalar, Afrika’daki barış gücü ve korsanlıkla mücadele eden deniz misyonları dahil.”
Kuşak ve Yol’un getirisi
Çin’in hem Sri Lanka hem de Cibuti’deki varlığının, uzun vadeli projesi Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında her iki ülkedeki ekonomik yatırımlarıyla nasıl yakından bağlantılı olduğunu irdeleyen NDTV, “Çin’in Cibuti’deki varlığı, Hint Okyanusu’ndaki varlığını tesis etmeye yönelik ve Basra Körfezi’nde devasa üsleri olan ABD Donanması’nın yanısıra bölgede bir sonraki en büyük donanma olan Hindistan Donanması’na karşı ayrıntılı bir planın parçası” yorumunu yaptı. ‘Pakistan’ın Gvadar limanının, Çin’in bölgede daha fazla genişlemesinin anahtarı olacağı’ tahmininde bulundu.
Eski Hindistan Deniz Kuvvetleri Komutanı Arun Prakash, “Bugün gördüğümüz şey, denizlerde nüfuzunu yaymak için iyi planlanmış, kasıtlı bir stratejinin tezahürü” dedi.
Çin uçak gemisi grupları Hint Okyanusu’na çıkar mı?
Daha önce Çin’in Hint Okyanusu’na nükleer enerjiyle çalışan saldırı denizaltıları salmasına vesile olan bu strateji kapsamında Çin uçak gemisi gruplarının da Hint Okyanusu’nda faaliyet gösterebileceği belirtildi. 2017’de dönemin ABD Pasifik Komutanı Amiral Harry Harris Jr., bu ihtimal için “Önünde engel yok” demişti.
Pentagon’a göre Çin 13 ülkede üs edinme çabasında
Foreign Policy (FP) de ‘küresel askeri emelleri giderek netleşen Çin’in Afrika’da daha fazla askeri üs edinmesinin sadece zamanlamaya bağlı olduğuna’ dair bir değerlendirmeye yer verdi.
FP, ‘küresel askeri yayılma içinde olduğunu’ öne sürdüğü Çin’in Angola, Kenya, Seyşeller, Tanzanya’nın yanısıra Kamboçya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dahil 13 ülkede askeri üs edinmek için uğraştığına dair bir ABD Savunma Bakanlığı raporunu aktardı.
To think that China, which talks about where it wants to be militarily in 2050, would be content with bases in Cambodia and Djibouti is shortsighted.https://t.co/reOlLnA1vf
— Foreign Policy (@ForeignPolicy) August 18, 2022