enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5364
EURO
35,9581
ALTIN
3.004,62
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Çin’de istakoz gözü taklit edilerek uzay teleskobu üretildi

Çin Ulusal Astronomik Gözlemevi (NAOC), yakında Çin tarafından ilk kez 2022 yılında geliştirilen Geniş Alan X-ray Teleskobu (WXT) teknolojisine …

Çin’de istakoz gözü taklit edilerek uzay teleskobu üretildi
18.10.2022
134
A+
A-

Çin Ulusal Astronomik Gözlemevi (NAOC), yakında Çin tarafından ilk kez 2022 yılında geliştirilen Geniş Alan X-ray Teleskobu (WXT) teknolojisine dayanan yeni bir teleskobu kullanmaya başlayacak.

Teleskobun en dikkat çeken özelliği ise tasarlanırken istakoz gözünden ilham alınması oldu. Bu nedenle NAOC teleskobu, Astronomi için Istakoz Gözü Görüntüleyiciyi (LEIA) olarak adlandırdı.

NAOC’ye göre, geçtiğimiz aylarda uzaya fırlatılan LEIA, geniş alanlı bir X-ışını görüntüleme teleskopu olarak dünyada türünün ilk örneği oldu.

LEIA, tamamı Çin tarafından geliştirilen 36 mikro gözenekli ıstakoz göz ve 4 büyük dizi CMOS sensörüne sahip. 

Istakoz gözlerini yapısı itibariyle her yönden gelen ışığın sensör üstüne düşmesini sağlayarak çok geniş alanların gözlemlenebilmesine olanak tanıyor. Istakoz göz teleskopu, yaklaşık 1.000 Ay büyüklüğünde bir bölgenin gözlemlenebilmesine olanak tanıyor.

NAOC görevlisi Ling Zhixing, “CMOS sensörlerinin uzayda  gözlemlerinde kullanılmasını ilk kez gerçekleştirdik. Bu, X-ışını astronomi algılama teknolojisinde önemli bir yeniliktir” dedi.

Yeni fırlatılan LEIA, 2023’ün sonunda fırlatılması beklenen Einstein Probe uydusu için deneysel bir modül. Ardından yeni uyduya toplam 12 modül monte edilecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.