enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6435
EURO
36,4990
ALTIN
2.929,17
BIST
9.668,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

BUSİAD’dan gıda günü mesajı: Tarım politikaları yeniden belirlenmeli

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu, “Dünya Gıda Günü” nedeniyle bir basın bildirisi yayınladı.

BUSİAD’dan gıda günü mesajı: Tarım politikaları yeniden belirlenmeli
16.10.2023
3
A+
A-

BURSA (İGFA) – BUSİAD Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu yayımladığı bildiride, gıdaya ulaşmanın çok zor olduğu bir yıl yaşandığını ifade ederken, bildiride, pandemi döneminde yaşanan üretim düşüşüyle başlayan sürecin, küresel ısınma, su kaynaklarının kirlenmesi-hoyratça kullanılması- ile Ukrayna-Rusya Savaşı’nın etkisiyle giderek büyüdüğü ve bir “gıda kıtlığına” neden olduğu da kaydedildi.

Bildiride, tarıma dayalı devlet politikalarının kamu yararı gözetilerek yeniden belirlenmesi gerektiği, aksi halde kendi kendine yeten ülke olma özelliğinin tamamen ortadan kaybolacağı da belirtildi.

“Gıda kıtlığının, özellikle pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrası küresel ölçekte ortalama yüzde 56 düzeyinde gerçekleşen rekor gıda fiyat artışı ile çok yakın ilişkide olduğu aşikardır” denilen açıklamada, “2022 yılında ortaya konan bu tablo, Ağustos 2023 itibariyle Türkiye’deki gıda enflasyonunun yüzde 72.9 seviyesine ulaşmasıyla daha korkunç bir hal almış ve erişilebilirliği daha da zorlaştırmıştır. Özellikle COVID-19 pandemisi, dünyaya gıdanın stratejik önemini ispatlamıştır. Tedarik kanallarında yaşanan aksamalar, “Kendi Kendini Besleyen Ülke” olmanın hayati önemini gözler önüne sermiştir. Bitkisel ve Hayvansal üretim modeli konvansiyonel tarımdan uzaklaşarak; İyi Tarım uygulamaları ve mümkün olan her yerde Organik Tarıma döndürülmelidir” ifadeleri yer aldı.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.