enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5273
EURO
36,1946
ALTIN
2.980,33
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Bursa’nın gürültüsü haritalara işlendi

Bursa’da çevresel gürültüyü azaltarak halkın yaşam konforunu yükseltmeyi amaçlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan kentin stratejik gürültü haritaları, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca onaylandı. Onay sonrası Gürültü Eylem Planı hazırlıklarına başlandı.

Bursa’nın gürültüsü haritalara işlendi
25.01.2023
233
A+
A-

BURSA (İGFA) – Bursa’nın sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, kentin stratejik gürültü haritasının oluşturulması ve eylem planının hazırlanması çalışmalarında ilk etabı tamamladı.

Büyükşehir Belediyesi ile Çınar Çevre Laboratuvarı arasında 2021 yılının ağustos ayında imzalanan sözleşme ile başlayan çalışmalar kapsamında Bursa’nın Stratejik Gürültü Haritaları hazırlandı. Özellikle hastane, okul, konut gibi hassas alanları etkileyen ve 3 milyon 147 bin 818 kişinin gürültüye maruziyetinin değerlendirildiği Stratejik Gürültü Haritaları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı.

GÜRÜLTÜ KAYNAKLARI MERCEK ALTINDA

Çalışma kapsamında 100 binden fazla yerleşik nüfusu olan yerleşim alanları, yılda 3 milyondan fazla aracın geçtiği ana kara yolları, yılda otuz binden fazla trenin geçtiği ana demir yolları ile yerleşim yeri yakınında bulunan endüstri bölgeleri ve eğlence yerlerini kapsayan gürültü kaynakları mercek altına alındı.

Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Mudanya, Gemlik, İnegöl, Kestel ve Gürsu ilçelerinin dahil olduğu çalışmaya ilçe belediyeleri, üniversiteler, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlar da destek verdi.

Gürültü kaynağı olarak 550 kilometre, karayolu, 47.2 kilometre mevcut, 11.7 kilometre planlanan demiryolu, 300 adet eğlence yeri ile 7 adet sanayi bölgesi ve ayrıca 10 adet sanayi tesisini kapsayan bölgede gürültü ölçümü ve araç sayımları yapıldı. Bu verilen ışığında yapılan modelleme çalışmaları ile haritalar oluşturuldu.

EYLEM PLANI İÇİN KOLLAR SIVANDI

Gürültü Haritaların bakanlık tarafından onaylanmasının ardından projenin ikinci ayağı olan eylem planı hazırlıklarına da başlandı.

Bursa Stratejik Gürültü Haritaları sonuçlarına göre sıcak noktaların tespiti ile başlayan eylem planı hazırlıkları kapsamında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan’ın yapılan toplantıda bundan sonraki yol haritası belirlendi. Proje, paydaşların katılımı ile gerçekleştirilecek bilgilendirme toplantıları, çalıştay ve kamuoyunun katılımı ve bilinçlenmesi için anket çalışması ile devam edecek.

Konunun tüm yönleriyle ele alınacağı Eylem Planları daha sonra onay için yine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.