Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılında başlatılan ‘Yalın Belediyecilik’ uygulamasının kurum kültürü haline gelmesiyle bugüne kadar …
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılında başlatılan ‘Yalın Belediyecilik’ uygulamasının kurum kültürü haline gelmesiyle bugüne kadar 196 milyon TL’lik tasarruf sağlandı.
BURSA (İGFA) – Bursa Büyükşehir Belediyesi, var olan kaynakların en etkin şekilde kullanılarak en verimli hizmetin sunulabilmesi amacıyla, özel sektörde yoğun olarak kullanılan ancak kamuda örneklerine fazla rastlanılmayan yalın yönetim sistemini 2020 yılında uygulamaya başladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin iki yıl önce başlattığı Yalın Belediyecilik yönetim modelinde alınan mesafe, düzenlenen toplantıda kamuoyu ile paylaşıldı.
Büyükşehir Belediyesi’nin farklı birimlerinde çalışan personelin, birimlerindeki yalın uygulamaları anlattığı toplantıda konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, belediyeciliğin doğumdan ölüme kadar hayatın her alanına temas ettiğini, ihtiyaçların sonsuz ancak eldeki kaynakların sınırlı olduğunu söyledi.
Vatandaş memnuniyetini artırırken, diğer taraftan tasarruf yoluyla kaynak üretme anlamında radikal uygulama olarak Türkiye’deki belediyeler arasında ilk defa yalın belediyecilik sistemine geçtiklerini dile getiren Başkan Aktaş, “Bu süreç dönemlik değil, sürekli iyileştirme var ve devamlı takip edilmesi gereken bir süreç. Dolayısıyla bunun kurum kültürü haline dönüşmesi gerekiyor. Bu kentte ne yaptığımız kadar nasıl yaptığımız da çok önemli. Farklı lokasyonlarda, karmaşık işlerde çok sayıda personel ve 600’e yakın şantiyemiz var. Yani bu karmaşayı yönetmek de ciddi zaman ve maliyet gerektiriyor. Aynı zamanda hizmet sunduğumuz herkesi de memnun ve mutlu etmek gibi temel vazifemiz var” diye konuştu.
BÖYLE GELMİŞ, BÖYLE GİTMEZ
Türkiye’de en büyük 500 firmanın büyük çoğunluğunda yalın yönetim modelinin uygulandığına ancak bunun kamuda uygulanmasının hayli zor olduğuna dikkat çeken Başkan Aktaş, hep birlikte kadim şehre sahip çıkmak, geliştirmek gibi bir zorunluluğu olduğuna dikkati çekerek, “Her şeyden öte bize miras kalan bu güzel şehri daha güzel şekilde geleceğe bırakmak, en büyük mutluluğumuz ve sorumluluğumuz olacaktır” dedi.
Başkan Aktaş, konuşmasının sonunda yalın belediyecilik sisteminin bizzat içinde olan tüm personele teşekkür etti.
Yalın Enstitü Başkanı Yalçın İpbüken ise Bursa Büyükşehir Belediyesi’ndeki uygulamaya yönelik detaylı bir dosyayı toplantı öncesi Başkan Aktaş’a sunduğunu hatırlattı.
İpbüken, belediyeciliğin doğumdan ölüme kadar insana hizmeti esas alan bir organizasyon olduğuna vurgu yaparak, “Bu klasik ve tipik kamu sektörü değil. 21’inci yüzyılın karışık ortamı içerisinde ‘insanın yalnızlıklarını gidermek bakımından’ belediyeciliğin ülkemiz ve dünya ortamında önemi her geçen gün artıyor. Yalın yönetimle ilgili birçok paylaşım toplantısına gidiyorum. Gördüğüm en iyi yerlerden biri burası. O yüzden farkına varın ve daha iyisini yapın” diye konuştu.