enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,3016
EURO
37,3602
ALTIN
3.028,94
BIST
8.863,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
18°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C
Pazar Çok Bulutlu
15°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
16°C

Bu kitaba dokunan, okuyan ölüyor

ABD’de başlatılan Zehirli Kitap Projesi’ne (Poison Book Project) dahil olan kütüphane yetkililerinden Rhian Isaac, projenin veri tabanındaki …

Bu kitaba dokunan, okuyan ölüyor
29.10.2022
83
A+
A-

ABD’de başlatılan Zehirli Kitap Projesi’ne (Poison Book Project) dahil olan kütüphane yetkililerinden Rhian Isaac, projenin veri tabanındaki kitapları çalıştığı kütüphanenin zengin koleksiyonu ile eşleştirerek araştırmaya başladı.

Söz konusu kitabın göz alıcı, zümrüt yeşili kapağı yetkililerde arsenikle renklendirilmiş olabileceği şüphesine neden oldu.

Leeds Merkez Kütüphanesi’nde keşfedilen kitap 1855 yılında basılan “My Own Garden: The Young Gardener’s Yearbook (Kendi Bahçem: Genç Bahçecilerin Yıllığı)” adlı kitabın bir kopyası.

Kitabın, İngiliz sanayi devriminin önemli kentlerinden biri olan Leeds’in önde gelen ailelerinden birinin kızına zehirli olduğunu bilinmeden hediye edildiği belirtiliyor.

“AĞIR METALLER SIKLIKLA KULLANILIYORDU”

“Ağır metaller, hayret verici şekilde, o dönemlerde estetik olarak göze hoş göründüğü düşünülen bir yeşil tonunu elde etmek amacıyla kitap üretiminde oldukça sık şekilde kullanılıyordu” diyen Isaac insanların o dönemde arsenik gibi zararlı maddelerin farkında olmalarına rağmen, yanlışlıkla yutulduğunda nasıl etkileri olabileceği konusunda yeterince bilgi sahibi olmadıklarına dikkat çekti.

ABD’deki Koruma Enstitüsü (Conservation Institute) tarafından başlatılan Zehirli Kitap Projesi bir dönemler arsenik gibi tehlikeli ve ağır metallerin sıklıkla kullanıldığı tarihi kitapları bulmayı amaçlıyor.

Isaac’e göre bu proje “zehirli kitapların” tespiti ve doğru şekilde korunarak hem güvenli hem de doğru şekilde gelecek nesiller için korunabilmesi açısından önem taşıyor.

Leeds kütüphanesinde bulunan kitap renklendirilirken ne kadar arsenik kullanıldığı henüz bilinmiyor. Bu nedenle kitabın ne kadar zehirli olduğu ve halk sağlığı açısından yarattığı tehlikenin derecesi de henüz meçhul.

KAYNAK: EURONEWS
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.