Comet C/2017 K2 (PanSTARRS) olarak adlandırılan kuyruklu yıldız Dünya’ya doğru geliyor. Yıldız artık küçük teleskoplarla görülebiliyor …
Comet C/2017 K2 (PanSTARRS) olarak adlandırılan kuyruklu yıldız Dünya’ya doğru geliyor. Yıldız artık küçük teleskoplarla görülebiliyor. Gökbilimcilere göre ise 14 Temmuz’da çıplak gözle de görülebilecek.
Comet K2 ilk olarak 2017 yılında Hawaii’de bulunan Pan-STARRS Gözlem Evi’nde tespit edildi. NASA, kuyruklu yıldızı keşfedildiği dönemde ‘en uzak aktif kuyruklu yıldız’ olarak tanımladı.
18 kilometre çapında bir çekirdeğe sahip devasa kuyruklu yıldız, ilk defa 2017’de 2,4 milyar kilometre uzaklıkta keşfedildiğinde halihazırda koma üretiyordu. Koma, Güneş’in kuyrukluyıldızı ısıttığı sırada açığa çıkan bir gaz bulutu. Parlayan koma küçük bir teleskop yardımıyla gece gökyüzünde görülebiliyor.
C/2017 K2 (PanSTARRS), Oort bulutundan Güneş’e doğru tahminen 3 milyon yıl boyunca seyahat etti. Oort bulutu; Neptün’ün ve hatta Güneş Sistemi’nin kenarında, yıldızdan birkaç ışık yılı kadar ileriye uzanan Kuiper kuşağının ötesinde yer alan bir buzlu gezegenimsizler diyarı.
Oort bulutunun tıpkı C/2017 K2 (PanSTARRS) kuyrukluyıldızı gibi hiperbolik yörüngeleri takip eden birçok kuyruklu yıldızın kaynağı olduğu düşünülüyor.
Kuyrukluyıldız, eylüle kadar Kuzey Yarımküre’de teleskoplarla görülebilir durumda kalacak.
KUYRUKLU YILDIZ NEDİR?
Kaya, toz ve buzdan meydana gelen kuyruklu yıldızlar, temelde Güneş sisteminin dışında kalan buz artıklarıdır. Boyut olarak değişkenlik gösteren bu gök cisimleri, Güneş’in yörüngesine doğru girmeye başladıkça ısınarak gaz ve toz püskürtür.
Neredeyse küçük bir gezegenin boyutlarına eşit olan bu patlama, milyonlarca mile kadar uzanan devasa bir kuyruk oluşturur. Söz konusu göktaşlarına, kuyruklu yıldız adı verilir. Güneş’in yörüngesine yakın konumda bulunan Kuiper Kuşağı ve Oort Bulutu’nda milyarlarca kuyruklu yıldız yer alır.