enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5465
EURO
36,0071
ALTIN
3.008,38
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Parçalı Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Bilim insanlarından Omicron uyarısı: Bu maskeler işe yaramıyor

ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, bilim insanları ve doktorların maske uyarılarını değiştirdiğine dikkat çekerek Omicron …

Bilim insanlarından Omicron uyarısı: Bu maskeler işe yaramıyor
06.01.2022
178
A+
A-

ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, bilim insanları ve doktorların maske uyarılarını değiştirdiğine dikkat çekerek Omicron varyantına karşı koruma sağlayan maskeleri sıraladı.

Corona virüsü salgınıyla birlikte kullanımı yaygınlaşan yüz maskeleri ile ilgili dikkat çekici bir haber ABD medyasından geldi…

ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, kumaş maskelerin Omicron varyantına karşı yeterli olmadığını yazdı. Gazete, doktor ve bilim insanlarının Covid-19’un yeni varyantına karşı iki kat kumaş maske takılmasını ya da N95 türü maske takılmasının daha güvenli olduğunu duyurdu.

Delta varyantına ve daha önceki Covid-19 türlerine göre daha bulaşıcı olan ve çok daha hızlı yayılan Omicron varyantının aşılı olanlar arasında da hızla yayıldığına dikkat çekilirken, “Doktorlar insanların kumaş maskeler yerine kumaş maske ile cerrahi maskelerin birlikte kullanılması gerektiğini ya da daha kalın ve kuvvetli maskeler kullanılması gerektiğini söylüyor” yorumu yapıldı.

Wall Street Journal’ın hazırladığı grafikte sol sütunda (maske takmıyor, kumaş maske, cerrahi maske, N95) Covid-19 olan bir kişinin taktığı maske seçenekleri ile üst satırda (maske takmıyor, kumaş maske, cerrahi maske, N95) hasta olmayan kişinin taktığı maskeler sıralandı. Bu grafiğe göre Covid-19 hastası olan kişi kumaş maske takarsa ve karşısındaki kişi cerrahi maske takarsa, virüs 40 dakika içinde bulaşabiliyor. Eğer hem hasta olan kişi hem de hasta olmayan kişi aynı ortamda N95 maske ile aynı ortamda bulunursa hastalığın bulaşması için 25 saat geçmesi gerekiyor. (Editörün notu: Grafikteki min. dakika anlamına gelirken hour ise saat anlamına geliyor)

Sağlık kurumu Mayo Clinic’in geçen haftadan itibaren bütün hasta ve yakınlarının N95 ya da KN95 tipi maskeler takması zorunluluğu getirirken, bez, kumaş maskeler ya da bandana gibi maskelerin üzerine medikal maske takılması gerektiği de kaydedildi.

“KUMAŞ MASKE TARZ AMA…”

Wall Street Journal’da yayınlanan makalede, “Tek katlı kumaş maskeler rahat ve tarz olduğu için tercih ediliyor ve bunlar büyük damlacıkları engelliyor fakat bulaşıcı hastalıklar uzmanlarına göre ufak partikülleri ve virüsün olduğu parçacıkları engelleyemiyor” denildi.

Wall Street Journal’a konuşan California Üniversitesi’nde görevli bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Monica Gandhi, “Eğer hastalanmak istemiyorsanız, doğru türde maskeyi takmalısınız. N95, KN95, KF94, FFP2 bunlardan bazıları. Eğer bunlar yoksa çift kat maske takabilirsiniz. Cerrahi maske üzerine kumaş maske takabilirsiniz. Cerrahi maskelerde poliprofen var ve bu da virüsü engelleyen elektrostatik yük barındırıyor” yorumunu yaptı. Dr. Gandhi, “Eğer herkes kumaş maske ya da sadece cerrahi maske taksa bu çok bulaşıcı varyanta karşı bir etkisi olmaz” dedi.

Öte yandan Pittsburg Üniversitesi Tıp Merkezi’nde görevli doktor Graham Snyder da kaliteli herhangi bir maskenin doğru takılması durumunda koruma sağlayacağını söyledi. Snyder, “Son dönemde insanlar arasında maske takmayan sayısı artıyor. Bu endişe verici. Maske işe yarıyor” ifadesini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.