enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Hafif Yağmurlu
12°C

Bilim insanları uyardı: Ağaçlar yayılıyor, tundra 30 yıl içinde yok olabilir

Bilim insanları, küresel ısınmayla mücadelede önemli bir ilerleme kaydedilemezse 2050 yılına gelindiğinde Kuzey Kutup bölgesine (Arktik) özgü …

Bilim insanları uyardı: Ağaçlar yayılıyor, tundra 30 yıl içinde yok olabilir
01.06.2022
158
A+
A-

Bilim insanları, küresel ısınmayla mücadelede önemli bir ilerleme kaydedilemezse 2050 yılına gelindiğinde Kuzey Kutup bölgesine (Arktik) özgü tundra bitki örtüsünden eser kalmayacağı konusunda uyardı.

Almanya’dan araştırmacılar, Sibirya karaçamlarının kuzeye doğru genişlemesinin etkilerini mercek altına aldı. Rusya’nın kuzeydoğusundaki tundraları baz alarak hazırladıkları bilgisayar simülasyonuna göre bu ağaçların hızla yayılması cüce çalı, saz, çayır, yosun ve likenlerden oluşan tundraların varlığı için bir tehdit.

Tundralar ren geyiği, kar baykuşu, kutup ayısı gibi hayvanlara da ev sahipliği yapıyor.

Profesör Ulrike Herzschuh, küresel ısınma nedeniyle okyanusların zaten etkilendiğini ama yeryüzünün de bundan payını alacağının altını çizdi.

“En kötü senaryoya göre bu milenyumun ortasına gelindiğinde ortada tundra denen bir şey kalmayacak” diyen Herzschuh ve diğer ekip üyeleri, sadece istikrarlı ve küresel çaptaki iklim koruma önlemleriyle milenyum ortasına kadar Sibirya tundralarının yaklaşık yüzde 30’unun ayakta kalabileceği uyarısı yaptı. Söz konusu bölgede son 50 yılda hava sıcaklığının 2 dereceden fazla arttığının altını çizen araştırmacılar dünyanın başka hiçbir yerinde bu kadar hızlı ısınma söz konusu olmadığını vurguladı.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) Almanya biriminde proje müdürü olarak görev yapan Eva Klebelsberg, “Bu aşamada Sibirya tundraları ölümün eşiğinde. İşletmeler aynı şekilde devam ederse bu ekosistem zamanla yok olacak” mesajı verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.