enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,3283
EURO
35,0825
ALTIN
2.297,56
BIST
8.989,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Bilim insanları mevsimlerin insan sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çekti

Bilim dünyası mevsimsel değişimin insan sağlığına etkilerini araştırıyor. Araştırmacılar kışın kalp hastalığı ve felç insidansının, ayrıca tip 1 …

Bilim insanları mevsimlerin insan sağlığı üzerindeki etkisine dikkat çekti
29.12.2021
142
A+
A-

Bilim dünyası mevsimsel değişimin insan sağlığına etkilerini araştırıyor. Araştırmacılar kışın kalp hastalığı ve felç insidansının, ayrıca tip 1 diyabet ve multipl skleroz gibi otoimmün hastalıkların ve psikiyatrik bozuklukların görülme sıklığının daha yoğun olmasına dikkat çektiler.

Mayıs 2015’te Nature Communications’da yayınlanan bir araştırma, bir yıl boyunca dünyanın farklı yerlerinde 16.000’den fazla insandan alınan gen aktivitesini test ederek insan vücudunun mevsimsel hastalıklara nasıl tepki verdiğine baktı. Test edilen genlerin yaklaşık dörtte biri kışın daha aktifti. Kış genleri, grip ve soğuk algınlığı gibi mevsimsel enfeksiyonlarla savaşmak için bağışıklık sistemini güçlendirmekle bağlantılı olma eğiliminde. Ancak bunun yan etkisi olarak da zararlı iltihaplanma riski artarak daha fazla kalp krizi ve felce, iltihaplı romatizmanın çıkmasına ve daha kötü zihinsel sağlığa neden oluyor.

Örneğin İngiltere ve Galler’de, kardiyovasküler hastalıklar yaklaşık 20.000 ölümle kışın zirveye ulaşıyor ve tip 1 diyabet teşhisi yoğunluklu olarak kasım ve şubat ayları arasında oluyor.

Kış genlerinin mevsimlere tepki vermek için tam olarak neyin tetiklediği; güneş ışığı, sıcaklık, yağmur gibi değişikliklerin olup olmadığı bilinmiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.