İnsan beyninin yüzde kaçı kullanılır? Filmlere konu olan soru merak ediliyor. Çok fazla bilgi kirliliği bulunan konu hakkında beynimizin yüzde 10 …
İnsan beyninin yüzde kaçı kullanılır? Filmlere konu olan soru merak ediliyor. Çok fazla bilgi kirliliği bulunan konu hakkında beynimizin yüzde 10’unu kullanıyoruz, yüzde 5’ini kullanıyoruz, yüzde 100’ünü kullanıyoruz gibi çok sayıda bilgi internette ve çeşitli kaynaklarda bulunmaktadır. Peki, Beynimizin yüzde yüzünü nasıl kullanırız? Beynimizin yüzde yüzünü kullanırsak ne olur? aslında Beynimizin yüzde kaçını kullanıyoruz? beynimizin yüzde yüzünü nasıl kullanabiliriz? İşte detaylar haberimizde…
BEYNİMİZİN YÜZDE KAÇINI KULLANIYORUZ?
İnsanların beyinlerinin yüzde onunu kullandığı uzun yıllardan beridir süregelen yaygın bir şehir efsanesidir. Bu efsane yüzünden içinde Albert Einstein’ın da bulunduğu birçok insan hakkında yanlış atıflarda bulunulmuştur. Bir insanın beyninin bu sözde kullanılmayan kısmını kontrol edip zekasını arttırabileceğine inanılır.
Yeni tecrübeler sonrası beyinde gri ve beyaz maddelerde değişiklik olduğu görülmüştür fakat bu değişikliklerin tam olarak ne olduğu kanıtlanamamıştır. Beynin büyük bir kısmının kullanılamadığı ve istenildiği zaman etkinleştirilebileceği düşüncesi bilimsel olarak doğru değildir. Bu düşünce sadece halk hikâyelerine dayanır. Beynin fonksiyonu hakkında hala birçok gizem olsa da beyin haritalama teknikleri beynin bütün bölgelerinin bir fonksiyonu olduğunu göstermektedir.
1970’lerde psikolog ve eğitmen Georgi Lozanov beynimizin sadece yüzde beşi ile yüzde onununu kullanabildiğimize inanarak bir öğretme metodu geliştirmiştir Bu efsanenin kökeni Amerika doğumlu Montreal NörolojiEnstitü’sünün ilk müdürü olan Wilder Penfield’dan dolayı da kaynaklanmaktadır.
Bir iddiaya göre yüzde on efsanesi büyük ihtimalle 19. yüzyıl sonlarında ya da 20. yüzyılın başlarında yapılan nörolojik araştırmaların yanlış anlaşılmasından ortaya çıkmıştır. Örneğin beynin bazı bölgeleri çok karmaşık olduğundan dolayı hasar aldıklarında hasarın etkisi çok fazla göze çarpmaz bu da o yıllardaki nörologların bu bölgelerin ne işe yaradıklarını düşünmelerine yol açmıştır. Ayrıca bu araştırmalarda ilk başta beynin çoğunun çok küçük fonksiyonları olan gliyal hücrelerden oluştuğu keşfedilmiştir. Dr. James W. Kalat, 1930’larda nörologların beyinde birçok sayıda “lokal” nöron bulunduğunu bildiklerini söylemiştir. Bu lokal nöronların fonksiyonlarının yanlış anlaşılması yüzde on efsanesinin ortaya çıkmasına yol açmış olabilir. Efsane bazı insanların herhangi bir zamanda beyinlerinin belli bir yüzdesini kullandığı fikrinin yayılması yüzünden ortaya çıkmış olabilir. Aynı makalede John Henley : “Araştırmalar gün boyunca beynimizin yüzde yüzünü kullandığımızı göstermektedir” demiştir. Beynin büyük bir kısmını keşfetmiş olmamıza rağmen, beyin hücrelerinin birlikte çalışarak nasıl karmaşık hareketler sergiledikleri ve karmaşık hastalıklar oluşturdukları hala bir gizem olarak kalmaktadır.
İNSAN BEYNİNİN YÜZDE KAÇI KULLANILIR?
Beynimizin yüzde yüzünü kullanırsak ne olur sorusu en çok merak edilen ve filmlere konu olan soruların başında gelmektedir. Nörolog Barry Gordon beynimizin yüzde onunu kullanıyoruz efsanesinin yanlış olduğunu belirterek ” Beynimizin hepsini kullanabiliyoruz ve beynin büyük bir bölümü neredeyse sürekli etkindir.” demiştir. Nörolog Barry Beyerstein bu efsaneyi çürüten yedi kanıt ortaya koymuştur.
İNSAN BEYNİ YAPISI
İnsan beyni, kraniyal sinirler ve omurilik sayesinde merkezî sinir sistemini kontrol eder, çevresel sinir sistemini yönetir ve hemen hemen insanın tüm işlevlerini düzenler. Kalp atışı, soluk alma ve sindirim gibi istemsiz eylemler, otonom sinir sistemi yoluyla farkına varmadan beyin tarafından yönetilir. Düşünce, mantık ve soyutlama gibi daha karmaşık zihinsel eylemler ise bilinçli olarak beyin tarafından yönetilir.
Beynin işlevleri şunlardır:
Beyin Fırtınası, Beyin Cerrahisi, Gündem – Longtail, Gündem, Yaşam, Haber