enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
32,5766
EURO
35,3021
ALTIN
2.472,35
BIST
10.846,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
28°C
İstanbul
28°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Açık
29°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
30°C
Pazar Parçalı Bulutlu
31°C
Pazartesi Az Bulutlu
32°C
SON DAKİKA
17:52 Beylikdüzü Kaymakamı Bafra’ya atandı
17:36 Bursa’da cadde ve sokaklar göle döndü
17:22 İstanbul’da tam kapasiteli yurt… Günlüğü 43,3 TL!
17:20 Nilüfer Belediyesi üniversiteli öğrencilerin yanında
17:19 Burhaniye Belediyesi tarafından Ören’de kamulaştırılan alanda yeşil alan ve peyzaj çalışmaları tamamlanarak halkın kullanımına açıldı
17:17 Başkan Turan, İZSU heyetiyle birlikte yatırımları yerinde inceledi
17:16 Çevre dostu ulaşım için Ödemiş’te bir ilk: Elektrikli Araç Şarj İstasyonları
17:15 Başkan Böcek CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanları toplantısında
17:02 Canik’te Camiler Çocuk Sesleriyle Doldu
17:01 Konak Belediyesi emeklilerin yanında: ‘Mutluluk Kahvesi’ hizmete açıldı
16:55 43 dilde adli sicil verilebiliyor… En çok alınan belge İngilizce
16:54 Muğla’da belediye binalarında performans ölçümü başladı
16:52 İSU, Kuraklık İle Mücadele Şebeke Suyunun Kullanımına Dikkat Çekti
16:51 Saray Belediyesi Kaldırım işgali yapan esnaf uyarıldı
16:50 Beyaz Yol’da Üçüncü Etap Başlıyor
16:49 Kurs Müdürü Suat Göv’den Başkan Topaloğlu’na ziyaret
16:48 Nilüfer’de bisiklet kullanımı daha da artacak
16:46 Selçuklu Belediyesi tarafından Yazır Kapalı Pazar alanına her ayın ilk pazar günü kurulan Selçuklu İkinci El Pazarı 7 Temmuz Pazar Günü kurulacak
16:45 Her Mahalleye Bir Temizlik Aracı
16:44 Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Çalışmalarını Sürdürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Beyin fonksiyonlarını etkiliyor, birçok soruna neden oluyor! Lewy cisimcikli demans hem hastalar hem de yakınları için zorlu bir süreç

Lewy cisimcikli demansın beyin fonksiyonlarını etkileyen karmaşık bir nörolojik bozukluk olduğunu belirten uzmanlar hastalığın yönetiminde erken teşhis ve bütüncül bir yaklaşım büyük önem taşıdığını söylüyor.

Beyin fonksiyonlarını etkiliyor, birçok soruna neden oluyor! Lewy cisimcikli demans hem hastalar hem de yakınları için zorlu bir süreç
02.07.2024
1
A+
A-

Lewy cisimcikli demansın, Alzheimer ve Parkinson gibi diğer nörolojik hastalıklarla bazı benzerlikler taşıdığını bu nedenle de teşhisinin zor olabileceğini dile getiren Nöroloji Uzman Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Belirtiler genellikle üç ana kategoriye ayrılır; bilişsel bozukluklar, motor belirtiler ve davranışsal/ruhsal belirtiler.” dedi. Lewy cisimcikli demansın gelişiminde yaş, genetik, cinsiyet, geçmiş rahatsızlıklar ve yaşam tarzı gibi birçok faktörün rol oynayabileceğini belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, tedavi için de bireyselleştirilmiş bir yaklaşımın önemine vurgu yaptı.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Nöroloji Uzman Prof. Dr. Sultan Tarlacı, beyin fonksiyonlarını etkileyen Lewy cisimcikli demans hakkında bilgi verdi.

Lewy cisimcikli demans beyin fonksiyonlarında bozulmalara yol açar

Lewy cisimcikleri adı verilen anormal protein birikimlerinin beyin hücrelerinde birikmesi sonucu ortaya çıkan demans türüne Lewy cisimcikli demans (LCD) denildiğini ifade eden Nöroloji Uzman Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Bu hastalık, beyin fonksiyonlarını etkileyen karmaşık bir nörolojik bozukluktur ve genellikle yaşlı bireylerde görülür. Lewy cisimcikli demans, Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi diğer nörolojik hastalıklarla bazı benzerlikler taşır, bu nedenle teşhisi zor olabilir. LCD, beyin fonksiyonlarında çeşitli bozulmalara yol açar ve özellikle bilişsel işlevlerde, hareket kontrolünde ve davranışlarda değişikliklere neden olur.” dedi.

Lewy cisimcikli demansın hem hasta hem de yakınları için zorlu bir süreç olabileceğini hatırlatan Prof. Dr. Tarlacı, hastalığın yönetiminde erken teşhis ve bütüncül bir yaklaşım büyük önem taşıdığına vurgu yaptı ve destekleyici tedaviler ve uygun bakım ile hastaların yaşam kalitesini artırmanın mümkün olduğunu söyledi.

Farklı kategorilerde farklı belirtiler ortaya çıkabiliyor

Lewy cisimcikli demansın (LCD) çeşitli bilişsel, motor ve davranışsal belirtilerle kendini gösterdiğini dile getiren Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Bu belirtiler zamanla kötüleşebilir ve bireyden bireye farklılık gösterebilir.” dedi.

Prof. Dr. Tarlacı LCD belirtilerinin genellikle üç ana kategoriye ayrıldığını söyledi ve bu kategorileri şöyle sıraladı:

“Belirtiler, bilişsel bozukluklar, motor belirtiler ve davranışsal/ruhsal belirtiler olarak kategorize edilebiliyor. Bilişsel bozukluklar arasında kısa süreli hafıza kayıpları, dikkat dağınıklığı ve odaklanma zorlukları, problemleri çözmede ve yeni durumlara uyum sağlamada zorluk çekme ile zihinsel işlemlerin yavaşlaması görülebilir. Motor belirtiler; ellerde veya vücudun diğer bölgelerinde titreme, kaslarda sertlik ve gerginlik hissi, hareketlerin yavaşlaması ve koordinasyon kaybı, dengesiz yürüme, kısa adımlar atma veya ayak sürüme gibi yürüyüş anormallikleri şeklinde görülebilir. Davranışsal belirtiler arasında ise halüsinasyonlar, huzursuz uyuma, sık uyanma veya uyurgezerlik, depresif ruh hali, kaygı ve endişe hali, kişilik değişiklikleri, huzursuzluk veya saldırganlık görülebilir. Bunların yanında düşük tansiyon veya ani tansiyon düşmeleri, aşırı veya yetersiz terleme kabızlık, idrar kaçırma veya sık idrara çıkma gibi otonom sinir sistemi bozuklukları da belirtiler arasında yer alabilir. 

Bu belirtiler hastadan hastaya farklı şiddetlerde ve kombinasyonlarda ortaya çıkabilir.” 

Lewy cisimcikli demansın risk faktörleri neler?

Lewy cisimcikli demansın gelişiminde birçok faktörün rol oynayabileceğini belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, bazı faktörlerin daha belirgin bir şekilde hastalık riskini artırırken, diğerlerinin riski hafifçe etkileyebileceğini söyledi. 

LCD’nin genellikle 60 yaş ve üzeri bireylerde daha sık görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Tarlacı sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Yaş ilerledikçe, hastalık riski artar. Ailede LCD veya diğer nörodejeneratif hastalıkların öyküsü, bireylerde hastalık riskini artırabilir. Özellikle GBA ve SNCA gibi genlerdeki mutasyonlar LCD ile ilişkilendirilmiştir. Bazı çalışmalar, erkeklerde Lewy cisimcikli demans riskinin kadınlara göre biraz daha yüksek olabileceğini göstermiştir. 

Geçmişte ciddi kafa travması geçirmiş bireylerde, Parkinson hastalığı veya Alzheimer hastalığı gibi diğer nörodejeneratif hastalıkları olanlarda, sigara-alkol tüketenler, düşük fiziksel aktivite düzeyine sahip olanlarda LCD riski artabilir. 

Beyin kimyasındaki değişiklikler ve dopamin, asetilkolin gibi nörotransmitter düzeylerindeki dengesizlikler, bazı toksinlere maruz kalma veya çevresel faktörlerin etkisi, beyin sağlığını olumsuz etkileyerek LCD riskini artırabilir.”

Bireyselleştirilmiş bir tedavi yaklaşımı gerekir

Lewy cisimcikli demans (LCD) tanısı koymanın genellikle klinik bulgulara dayandığını belirten Prof. Dr. Sultan Tarlacı, “Tanı süreci, hastanın semptomlarına, medikal geçmişine ve fiziksel muayenesine dayanır. Lewy cisimcikli demansın tanısı karmaşık olabilir ve bazen belirtiler diğer nörodejeneratif hastalıklarla da benzerlik gösterebilir. Bu nedenle, tanı koyma sürecinde uzman bir sağlık ekibiyle çalışmak önemlidir. Erken tanı, uygun tedavi ve yönetim stratejilerinin belirlenmesinde kritik bir rol oynar.” dedi.

Lewy cisimcikli demans (LCD) tedavisinin de semptomatik olarak yönetildiğinden bahseden Prof. Dr. Tarlacı sözlerini şöyle tamamladı:

“Bireyselleştirilmiş bir yaklaşım gerektirir. Tedavi genellikle belirtilerin türüne, şiddetine ve hastanın genel sağlık durumuna göre ayarlanır. LCD tedavisinde kullanılan ana yaklaşımları, ilaç tedavisi, destekleyici tedavi yaklaşımları, çevresel ve günlük yaşam düzenlemeleri, ileri durumlar için özel bakım ve multidisipliner yaklaşım olarak sıralayabiliriz.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.