enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5202
EURO
36,1376
ALTIN
2.963,23
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Benzin İstasyonlarının Neden Teker Teker Kapandığı Açıklandı

Ekim ayında sizlerle paylaştığımız haberde, Eşel Mobil Sistemi’ndeki sorun nedeniyle benzine bir anda 2,5 – 3 TL’lik zam gelebileceğini …

Benzin İstasyonlarının Neden Teker Teker Kapandığı Açıklandı
28.01.2022
177
A+
A-

Ekim ayında sizlerle paylaştığımız haberde, Eşel Mobil Sistemi’ndeki sorun nedeniyle benzine bir anda 2,5 – 3 TL’lik zam gelebileceğini açıklamıştık. Bu haberi paylaştığımızda dolar 9 TL’yi zorluyordu ve benzinin litre fiyatı ortalama 8 TL idi. Bugünse dolar kuru 13,60 seviyesinde, benzin fiyatlarıysa ortalama 14 TL seviyesinden listeleniyor.

Dolar kuru ve enflasyonun, Eşel Mobil Sistemi’ndeki durumun üstüne binmesiyle oluşan bu muhteşem zammın önüyse halen durdurulabilmiş değil. İşin kötü yanı bu durum yalnızca araç sahiplerini değil, bayileri de kötü etkilemeye başladı. Öyle ki şu ana kadar Türkiye genelinde yüzlerce akaryakıt istasyonu kapandı ve bu kapanmaların devam etmesi bekleniyor. Peki, bayiler benzine bu kadar zam gelmesine rağmen neden zarar ediyor?

Bir litre benzinin fiyatı nasıl oluşuyor?

EPGİS, Twitter’dan yaptığı paylaşımda rafineriden araç sahibine kadar akaryakıt maliyetini oluşturan kalemlerin paylarını paylaştı. Akaryakıt sektörünün zamlar nedeniyle 800’den fazla benzin istasyonuna veda ettiği ve etmeye devam edeceği açıklamalarının geldiği dönemde yapılan bu paylaşıma göre 1 litre akaryakıtın maliyeti, şu şekilde bölünüyor:

  • %63’ü ürün fiyatı
  • %28’i kamu payı (ÖTV, KDV, EPDK gelir payı)
  • %8’i Dağıtıcı-Bayi payı

Benzin istasyonları, litre başına neredeyse 50 kuruş zarar ediyor

EPGİS tarafından yapılan paylaşıma göre akaryakıt istasyonları özellikle giderlerinin artması nedeniyle zarar etmeye başladılar. Akaryakıtta %8 olan dağıtıcı-bayi payı, bir litre akaryakıtta ortalama 97,26 kuruşa denk geliyor. Bu payınsa yalnızca %4’lük kısmı, yani 48,63 kuruşu bayiye kalıyor. Bayinin litre başına ortalama gideriyse 94 kuruş olarak veriliyor.

Yani bir akaryakıt bayisi, bir litre benzin satışında ortalama 45,37 kurul zarar ediyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.