Ramazan süresince sınırlı saatlerde yemek –içmek kimimizin iftarda çok kaçırmasına kimimizin yeteri kadar su içmemesine sebebiyet verdi bayramın gelmesiyle bu manevi ayın sonuna geldik peki bayramda nasıl beslenmeli?
Ramazan süresince sınırlı saatlerde yemek –içmek kimimizin iftarda çok kaçırmasına kimimizin yeteri kadar su içmemesine sebebiyet verdi bayramın gelmesiyle bu manevi ayın sonuna geldik peki bayramda nasıl beslenmeli?
Çoğumuz için ramazanda sınırlı saatlerde yemek psikolojik olarak bayramda sınırsızca yeme veya daha fazla yeme ihtiyacını artırabiliyor sizde bayram sonrası yediğiniz şeyler için pişman olmak istemiyor, mide rahatsızlıklarına sebebiyet vermek istemiyorsanız bayramı hafif geçirmenizi sağlayacak 10 altın öğüte kulak verin.
Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi beslenme ve diyet bölümünden Dyt. Benan Koç ‘bayramı hafif geçirmenizi sağlayacak 10 kuralı’ anlattı.
BAYRAMI HAFİF GEÇİRMENİZİ SAĞLAYACAK 10 ALTIN ÖĞÜT
1. Doyurucu ve hafif bir kahvaltı öğünü ile güne başlayın.
2.Bayram ziyaretlerinde tüketilen çay ve kahve miktarına dikkat edin. Çay ve kahve fincanlarına şeker ilave etmeyin. İkram edilen çikolata, tatlı ve şeker tüketimini sınırlandırın.
3.Sevdiğiniz bir tatlıyı porsiyon ölçüsüne dikkat ederek ara öğününüze ekleyebilirsiniz. Ağır ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmeye çalışın.
4. Konuk olduğunuz göz döndüren çeşit çeşit yemeklerin olduğu bayram sofralarında tüm yemek çeşitlerinden yemek ve tabağını sürekli doldurmak yerine sadece bir kere her çeşit yemekten az az alarak tabağını doldurman hem göz doygunluğunu artıracak hem de aldığın kaloriyi sınırlandıracaktır.
5.Ana öğünlerde tercih ettiğiniz et grubunu hazırlarken ızgara, haşlama, fırınlama yöntemlerini tercih edin.
6.Sofranızda denge sağlamak için mevsim yeşillikleri ve fırınlanmış sebzeleri öğünlerinize ekleyin.
7. Su içmeyi ihmal etmeyin. Günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketin.
8. Bütün bir yorgunluğun ardından gün sonu hafif tempoda yürümek hem hareketinizi artıracak hem de gün boyu yediğiniz yemeklerin sindirimini kolaylaştıracaktır.
9. Yemek odaklı olmak yerine sevdiklerinizle yaptığınız sohbetlerin keyfini çıkarın.
10. Bayramın birinci günü çok yediniz diye bir sonraki gün sınırsız yeme davranışınızı devam ettirmenize veya suçluluk duyup kendinizi aç bırakmayın sağlıklı beslenme rutinine geri dönün.
Bayramda et ve şeker tüketimimiz arttı bayram sonrası nasıl beslenerek telafi etmeliyiz?
Sevdiklerinizle dolu dolu geçireceğiniz musmutlu bayramlar diliyorum.
Bayram sonrası örnek beslenme programı
Sabah uyandıktan sonra:
1 büyük bardak su (içine bir çay kaşığı elma sirkesi ve limon dilimleri )
Kahvaltı :
1 fincan yeşil çay + 1 adet haşlanmış yumurta + lor peyniri (+ 1 tatlı kaşığı çörek otu) + 1 dilim hindi füme + 1 dilim ananas + dereotu maydanoz
Ara Öğün:
1 fincan kahve + 2 adet ceviz
Öğle:
Ton balıklı brokoli salatası + 1-2 adet etimek + 1 su bardağı maden suyu
Ara Öğün:
½ kase (2-3 yemek kaşığı) yoğurt içine ½ elma rendesi + tarçın
Akşam:
1 kepçe çorba + 6-8 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze yemeği + 1 su bardağı kefir
Ara Öğün:
1 fincan bitki çayı + 10-12 adet çilek
Not: Bu beslenme programı herhangi bir sağlık problemi olmayan bireyler için hazırlanmıştır. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa mutlaka hekiminize danışın.
Bayram sonrası akşam yemeğinde tercih edebileceğiniz : 1 orta zeytinyağlı enginar’ın tarifi ;
Malzemeler : 6 adet enginar + 1 adet havuç + 1-2 adet kuru soğan + 2 avuç bezelye + 1 küçük kase iç bakla + dereotu+ ½ su bardağı su + zeytinyağ + tuz + karabiber
Yapılışı : Enginarı suda güzelce yıkayınız. Tenceremizde garniyi hazırlamak için zeytinyağ küp küp doğranan soğanı soteliyoruz. Yumuşayan soğanların üzerine havuç, bezelye ve iç baklaları ilave edip sotelendikten sonra 1 su bardağı suyu ve baharatları ilave edip haşlayın. Başka bir tencerede zeytinyağ ile soğanları ekleyip enginarları tencereye diziyoruz su ve bir limonun suyunu ekledikten sonra pişmeye bırakıyoruz. Yumuşayan enginarın üzerine garnitürümüzü ekleyip kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz. Pişen enginarın üzerine kıyılmış maydanoz veya dereotu eklenebilir.
Afiyet olsun.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı