enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5836
EURO
36,4307
ALTIN
2.980,34
BIST
9.694,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Çok Bulutlu
15°C

Batman’da ipek böceği besicilerinin koza hasadı başladı

Batman’da 2010 yılında tütüne alternatif olarak Sason ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesinde 2 aile tarafından başlanan ipek böceği …

Batman’da ipek böceği besicilerinin koza hasadı başladı
14.06.2022
99
A+
A-

Batman’da 2010 yılında tütüne alternatif olarak Sason ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesinde 2 aile tarafından başlanan ipek böceği yetiştiriciliği, her geçen gün yaygınlaşarak bu yıl ilçede 180 aileye geçim kaynağı oldu.

İpek böceği besiciliği yaparak geçimini sağlayan vatandaşlardan Nahit Ömray, 35 günlük ipek böceği besim işinin ardından koza hasadına başladıklarını belirtti. İpek böceği yetiştiriciliğinin çok karlı bir iş olduğunu belirten Ömray, “İlçemizde 2010 yılında Karşıyaka Mahallesinde iki aile ile başlayan ipek böceği besiciliği, şu an 180 aileye geçim kaynağı oluyor. İlçemizde tütüne alternatif olarak ipek böcekleri beslenmeye başlandı. Ben bu işe, bu yıl başladım.

Koza üretimi, ipek böceklerinin beslenme işi, ilk olarak koza birliğinden larvaları almamız ile başlıyor. Larvaları dut yapraklarını kıyarak, beslemeye başlıyoruz. Bu işlem yaklaşık bir hafta sürüyor. Daha sonra ipek böcekleri büyüdükçe yaprakların boyutunu da büyüterek besliyoruz. 3 haftalık bir sürenin ardından ipek böceklerinin uyku evreleri başlıyor. İlk uyku evresinin ardından dut yapraklarını dallarıyla birlikte veriyoruz. Son uyku evresinin ardından da ipek böceklerine meşe yaprakları veriyoruz. İpek böcekleri örmeye başlayarak kozaları tamamlıyor. İpek böceğinin örme işi bittikten sonra kozaları toplayarak koza birliğine satışa gönderiyoruz.

Koza işi çok karlı bir iş. 5 kişilik bir aile yeterli dut ağaçları varsa 40 günlük bir süre içerisinde yaklaşık 20 ile 25 bin lira gibi bir gelir elde edebilir. Biz bu yıl kozanın bir kilogramını 170 liradan satışa sunuyoruz. Ortalama bir paketten 35 kilogram koza elde edebiliyoruz. 5 paket beslendiğinde yaklaşık 150 kilonun üzerinde bir hasat elde edilir. Bu da yaklaşık 25 bin liraya denk gelir. Bu zamanda bu para çok iyi, aileler bu para ile rahatlıkla geçimlerini sağlayabilir” dedi.

KAYNAK: İHA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.