Türkiye son dönemde özellikle Batı nezdinde önemli bir küresel aktör pozisyonuna evrildi. Rusya-Ukrayna savaşındaki tutumu ve uluslararası …
Türkiye son dönemde özellikle Batı nezdinde önemli bir küresel aktör pozisyonuna evrildi. Rusya-Ukrayna savaşındaki tutumu ve uluslararası alandaki liderliği Batı’nın Türkiye’ye karşı bakış açısını 180 derece değiştirdi.
Pek çok ülke Türkiye’ye karşı tutumunu değiştirme ve ilişkileri olumlu yönde revize etme kararı alırken, iş birliklerini artırma yolundaki hamleler Ankara’nın önemini her geçen gün daha da artırıyor. Buna Doğu Akdeniz’deki enerji yataklarının kullanımı da dahil…
YUNANİSTAN’A “TÜRKİYE İLE İŞ BİRLİĞİ” ÇAĞRISI
Avrupa ülkeleri, Ukrayna savaşı nedeniyle Rus gazına olan bağımlılıklarını sorguluyor.
Moskova yönetimine karşı altıncı yaptırım paketini devreye almanın yollarını arayan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya’ya petrol ambargosu teklifinde bulundu. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuya ilişkin açıklamasında, “Rus petrolüne olan bağımlılığımızı ele alıyoruz. Açık olmak gerekirse bu kolay olmayacak. Bazı üye ülkeler Rus petrolüne bağımlı” demişti.
Yunanistan basınından in.gr adlı internet haber sitesinin aktardığına göre, Atina yönetimi, Türkiye ile enerji alanında iş birliği yapması ve Avrupa’ya enerji transferi konularında Batı’dan telkinler alıyor. “Yunanistan-Türkiye: İş birliği şartları” başlıklı haberde, Doğu Akdeniz ve Ege hatırlatması yapılarak, bu bölgelerden enerji kaynaklarının çıkarılması konusunda Yunanistan’ın Türkiye ile ortaklık kurması gerektiği kaydedildi.
Haberde, “Diplomatik değerlendirmelere göre, Yunanistan, Batı’dan Ege ve Doğu Akdeniz bölgelerinden enerji kaynaklarının çıkarılması ve Avrupa’ya aktarılmasında Türkiye ile iş birliği yapması yönünde çağrılar alıyor.” denildi. Aynı haberde, Batı’nın Rus gazına alternatif kaynaklar aradığı da hatırlatıldı. AB, Rusya’nın ham petrol tedarikini 6 ay içinde, rafine ürün tedarikini ise yıl sonuna kadar kademeli olarak kaldırmayı planlıyor. Bu duruma işaret edilerek, “Batı, Rus gazının değiştirilmesi ve Batı toplumlarının yüksek yaşam standardını koruyan enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesiyle yakından ilgileniyor.” ifadesi kullanıldı.
AB’DE GÖRÜŞ BİRLİĞİ YOK
Rus gaz ve petrolüne önemli oranda bağımlılık nedeniyle AB enerji bakanları arasında ambargolara dair görüş birliği sağlanabilmiş değil.Özellikle Almanya, Macaristan ve Slovakya gibi ülkeler, Rusya’ya enerji yaptırımlarına temkinli yaklaşıyor.