enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
10°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Barış Manço gideli 23 yıl oldu… Gözlerimizde yaş kalplerimizde sızı, unutmadık seni

Barış Manço 7’den 77’ye herkesin sevgilisiydi. Vefatının üzerinden 23 yıl geçti. Hâlâ şarkılarıyla ruhumuzu besliyoruz. Hayatına 14 albüm …

Barış Manço gideli 23 yıl oldu… Gözlerimizde yaş kalplerimizde sızı, unutmadık seni
01.02.2022
187
A+
A-

Barış Manço 7’den 77’ye herkesin sevgilisiydi. Vefatının üzerinden 23 yıl geçti. Hâlâ şarkılarıyla ruhumuzu besliyoruz. Hayatına 14 albüm sığdırdı. O hep birlik beraberliği seçti. İşte usta sanatçı hakkında merak edilenler…

Türkiye’de rock müziğin öncülerinden, Anadolu rock türünün kurucuları arasında sayılan Barış Manço, 2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. II. Dünya Savaşı yıllarında doğduğu için ailesi Mehmet Barış adını verdi.

Üç yaşındayken anne babasının ayrılığından sonra Barış Manço, babası ile yaşamaya başladı. Ortaokulu yatılı olarak Galatasaray Lisesi’nde okuyan Manço, 1959’da babasının ölümü üzerine Galatasaray Lisesi’nden ayrılarak, eğitimini Şişli Terakki Lisesi’nde tamamladı.

İLK KONSERİNİ 1959’DA VERDİ

1957’de amatör olarak müzikle ilgilenmeye başlayan Manço, 1958 yılında ilk grubu Kafadarlar’ı kurdu. Ortaokul yıllarında kurulan bu grup rock’n roll coverları yaparken, Barış Manço da ilk bestesi Dream Girl’ü bu dönemlerde yaptı ve Ankara’da küçük bir müzik ödülünün de sahibi oldu. İkinci grubu Harmoniler’de yine Galatasaray Lisesi’ndeki arkadaşları vardı. 1959’da Galatasaray Lisesi konferans salonunda ilk konserini verdi.

1960’lı yıllarda müzik hayatına atılan Barış Manço, beste yapmaya ve çeşitli gruplarla çalmaya başladı. 1968 başında Kaygısızlar grubu ile çalışmaya başlayan Manço grupla plak çıkardı. Barış Manço ve Kaygısızlar’ın Sayan’dan çıkardığı, Kol Düğmeleri / Big Boss Man / Seher Vakti / Good Golly Miss Molly parçalarını içeren bu ilk plak 1968’de yayınlayıp çok geniş bir popülarite elde etti.

MANÇO, ‘DAĞLAR DAĞLAR’ İLE TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR TARAFINDA TANINDI

1969 yılı sonunda Kaygısızlar ile yollarını ayıran Manço daha sonra Dağlar Dağlar’ı yayınladı. 700 binden fazla satan Dağlar Dağlar plağı Manço’ya kariyerindeki tek Platin Plak Ödülü’nü kazandırdı.


MANCHOMONGOL DÖNEMİ

Dağlar Dağlar’ın başarısı ile Türk müziği piyasasında büyük ses getiren Barış Manço, 1970’te Türkiye’de ender görülen bir işe imza atıp zaten ünlü olan Moğollar ile güçlerini birleştirme kararı aldı. Grubun adı da MançoMongol (Manchomongol) olarak değişti. Barış Manço Moğollar ile İşte Hendek İşte Deve, Katip Arzuhalim Yaz Yare Böyle ve Binboğanın Kızı’nı kaydetti. İşte Hendek İşte Deve de tıpkı Dağlar Dağlar gibi büyük beğeni topladı ve adını Barış Manço klasikleri arasına yazdırdı.

Manchomongol 1971’de gruptaki anlaşmazlıklar ve Barış Manço’nun sağlık sorunları nedeniyle dağıldı.

ASKERLİK VE YENİ PLAK

Devam eden yıllarda Kurtalan Ekspres ile müzik yapmaya devam Manço arada askerliğini de bitirdi. 19 ay 26 gün askerlik yapan Manço, bu sürede orduevinde konserler verdi. Askerlikten sonra bir süre sağlık problemleri nedeniyle müzikten uzak kalan Manço, 1978’de Türkiye’ye dönerek yeni plağını hazırlamaya başladı.


‘YENİ BİR GÜN’ İLE YENİDEN DOĞUŞ

Barış Manço ve Kurtalan Ekspres 1978 sonuna doğru yayınlanan Yeni Bir Gün adındaki yeni uzunçalarlarının tanıtım konserini Şan Sineması’nda verdikleri konser ile gerçekleştirdi. Yeni Bir Gün, Barış Manço’nun uluslararası kariyer anlamındaki savaşı sırasında ihmal ettiği Türkiye cephesine dönüşünü ve yerini sağlamlaştırmasını sağladı.

Barış Manço, 1979’da Yeni Bir Gün adlı şarkısı ile Altın Kelebek Ödülleri’nde yılın erkek sanatçısı unvanını kazandı. Bu şarkı ile ayrıca yılın bestecisi, yılın albümü ve yılın düzenlemesi ödüllerini de alırken Kurtalan Ekspres de yılın grubu ödülünü kazandı.

TRAFİK KAZASI SONRASI SAHNELERDEN UZAK KALDI

Aynı yıl Hollanda, Belçika, İngiltere, Almanya ve Kıbrıs’ta Kıbrıs’ta konserler verdi. Belçika’daki konserden dönerken 24 Ağustos 1979’da Edirne’de aracının lastiği patladı ve bir otomobille çarpıştı. Kazada bel kemiği çatlayan Manço, boynunda boyunluk belinde çelik korse ile dolaşmak zorunda kaldığından uzun süre sahnelerden uzak kaldı.

80’Lİ YILLARDA YÜKSELİŞE GEÇTİ

Tekrar müzik hayatına dönen Barış Manço, 80’li yıllarda Sözüm Meclisten Dışarı, Estağfurullah… Ne Haddimize!, 24 Ayar, Değmesin Yağlı Boya, Sahibinden İhtiyaçtan, Darısı Başınıza isimli albümleriyle popülerliğini artırdı.

Manço bu dönemde Arkadaşım Eşek, Dönence, Hal Hal, Halil İbrahim Sofrası, Bugün Bayram, Domates Biber Patlıcan, Kara Sevda, Can Bedenden Çıkmayınca ve Nane Limon Kabuğu gibi hit şarkılara imza attı.

DÖNEMİN EN BAŞARILI TV YÜZÜ

1988’de Barış Manço’yu başta çocukların olmak üzere herkesin sevgilisi yapacak 7’den 77’ye programı başladı. TRT’de yayınlanan bu programda TV ekibi 150’den fazla ülkeye gidip, oraları seyircilere tanıttı. Adam Olacak Çocuk ile de çocuklara yeteneklerini sergileme fırsatı veren Manço, dönemin en başarılı televizyon yüzü oldu.

MÜZİKTE 40.YIL

Bu dönemden sonra müziğin kalitesinin nispeten azaldığı, özel televizyonların arttığı, reyting kavramının ortaya çıktığı günlerde Barış Manço, kendini hem televizyon, hem de müzik ekranından çekti.

KALP KRİZİ VE VEFATI

Barış Manço, 31 Ocak 1999’da saat 23.30’da İstanbul Kadıköy’de Moda’daki evinde kalp krizi geçirdi ve kaldırıldığı Siyami Ersek Hastanesinde hayatını kaybetti.

3 Şubat 1999 tarihinde üzerinde Galatasaray bayrağı da bulunan Türk bayrağına sarılı naaşı Atatürk Kültür Merkezi’ne getirilerek tören düzenlendi, akabinde Levent Camii’nde cenaze namazı kılındı ve Kanlıca’daki Mihrimah Sultan Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.