enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Çok Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
24°C
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Çok Bulutlu
26°C

Bakan Kurum’dan Adana’daki “tehlikeli atık” iddialarına yalanlama

OECD Çevre Bakanları Toplantısı için Fransa’da bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İngiltere’den getirilen …

Bakan Kurum’dan Adana’daki “tehlikeli atık” iddialarına yalanlama
31.03.2022
151
A+
A-

OECD Çevre Bakanları Toplantısı için Fransa’da bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İngiltere’den getirilen atıkların Adana’da geri dönüşüm tesisi olmayan bir bölgede ortaya çıktığı yönünde sosyal medyada yer alan iddialara ilişkin, AA’ya açıklamada bulundu.

Çevre Kanunu gereğince tehlikeli, geri kazanımı mümkün olmayan ve bertaraf amaçlı atıkların ithalatının yasak olduğuna dikkati çeken Kurum, ithal edilecek atıkların gümrükten tesise varıncaya kadarki sürecinin mobil atık taşıma sistemi (MoTAT) ile takip edildiğini belirtti.

Gümrüklerde ve tesislerde yapılan sıkı denetimler sayesinde 2022 yılında da sadece temiz ve geri dönüşüm verimi yüksek plastik atıkların ithalatına müsaade edildiğini söyleyen Kurum, karışık atıkların ithalatının da mümkün olmadığını, ithal edilecek geri dönüştürülebilir atıkta yüzde 1’den fazla yabancı malzeme bulunamayacağını ifade etti.

Kurum, “Sadece geri dönüşüm kapsamında ithal edilen atıklar değil iç piyasada toplanan atıkların da doğaya terk edilmesi ve çevreye zarar verecek şekilde yakılması yasaktır.” diye konuştu.

Bakan Kurum, geri dönüşümden çıkan bakiye atıkların geri kazanım amaçlı başka bir geri dönüşüm tesisine veya bertaraf için lisanslı tesislere gönderildiğine dikkati çekti.

GÖRÜNTÜLER DE İNCELENDİ

Bakanlık olarak tehlikeli atıklarla ilgili rutin denetimleri sürdürdüklerine işaret eden Kurum, ihbar halinde ise bölge ekiplerinin denetim yaptığını ve Bakanlığın gerekli müeyyideleri uyguladığını anlattı.

Söz konusu iddiaların ardından da denetim ekiplerinin Adana’da saha incelemeleri yaptığını kaydeden Kurum, “7 ekibimiz sahada. Bütün bölge tarandı. Yeni bir döküm tespit etmedik. Görüntülere ilişkin de incemeler yapılmış, görüntülerin yeni olmadığı anlaşılmış, o alanda herhangi bir tehlikeli atığa sahada rastlanmamıştır. Haber ve haberin içeriğinde yer alan tüm bilgiler tamamen asılsızdır ve gerçeği yansıtmamaktadır.” sözlerini sarf etti.

“SANAYİ SİTESİNDE GERİ DÖNÜŞÜM TESİSLERİ VAR”

Murat Kurum, geri dönüşüm tesisi olmadığı öne sürülen alanın, geri dönüşüm firmalarının bulunduğu bir sanayi sitesi olduğunu kaydetti.

Daha önce de Adana ile ilgili iddiaların gündeme geldiğini anımsatan Kurum, “Tehlikeli atıkların yakıldığı ve toprağın zarar gördüğü iddia edilen 11 noktadan toprak numuneleri aldık, analizlerde çevre ve insan sağlığı açısından tehlike yaratacak herhangi bir parametre tespit edilmedi.” ifadesini kullandı.

Bakan Kurum, atıklarla ilgili tüm süreçleri çok yakından takip ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi:

“Ülkemize, çevremize, doğamıza ilişkin konularda çok hassas davranıyoruz. Bırakın zarar verilmesine müsaade etmeyi, gelecek nesillere daha iyi bir çevre ve doğa bırakacak çalışmaları, attığımız adımlarla kararlı bir şekilde yürütüyoruz ve bundan sonra da devam edeceğiz.”

KAYNAK: AA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.