enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6079
EURO
36,3477
ALTIN
2.921,34
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C

Bakan Kirişci: Bizi doyuracak olan bu ülkenin eli öpülesi üreticilerimiz

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla başlayan süreçte Türkiye’nin coğrafi üstünlüğünün büyük önem …

Bakan Kirişci: Bizi doyuracak olan bu ülkenin eli öpülesi üreticilerimiz
05.05.2022
139
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla başlayan süreçte Türkiye‘nin coğrafi üstünlüğünün büyük önem kazandığını bildirdi.

Kirişci, Bayındır Belediyesi tarafından düzenlenen “Bayındır 23. Uluslararası Çiçek Festivali” açılış kurdelesini kesti.

Festival alanını gezen Kirişci, çiçek ve fide satışı gerçekleştiren esnafla sohbet etti. Kirişci, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü standını da ziyaret edip, vatandaşlara fide hediye etti.

Kirişci, daha sonra şehir stadında vatandaşlara seslendi.

Konuşmasında çiçek festivaline katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kirişci, sektörün her geçen yıl büyüdüğünü, Türkiye’nin geçen yıl çiçek ihracatından elde ettiği geliri 121 milyon dolara yükselttiğini belirtti.

‘Çok daha fazla bir döviz getirisi elde edebiliyoruz’

Türkiye’nin çiçek ihracatçısı bir ülke olduğunu kaydeden Kirişci, “Yapmış dolduğumuz ihracatta, miktar olarak artış ile rakamsal ihracatı karşılığı olan oran birbirinden farklı. Yani ihracat miktarı ton bazında artış gösterirken ondan çok daha fazla bir döviz getirisi elde edebiliyoruz. Bu da katma değeri yüksek olan ürünlere veya bu ürünleri daha iyi pazarlara satabildiğimizin bir göstergesidir” dedi.

‘Fırsat değerlendirilmeli’

Türkiye’nin jeostratejik avantajına da değinen Kirişci, şöyle devam etti:

“Pandemi ile başlayıp daha sonra Rusya-Ukrayna savaşıyla devam eden süreçte ülkemizin sahip olduğu jeostratejik üstünlük bir anda ortaya çıktı. Bugün bizim ihracat ve dış ticaret noktasında en büyük pazarımız olan Avrupa’nın hemen yanı başımızda bulunuyor olması bize çok büyük bir lojistik avantaj sağlıyor. Çin, Afrika’nın bazı ülkeleri ve Güney Amerika ülkeleri dünyada çiçek sektöründe belirleyici ülkelerdi ama enerjideki, lojistikteki anormal artışlar, bu ülkelerle bizim durumumuz mukayese edildiğinde, öncelikle Avrupa ve savaş nedeniyle ambargoya, birtakım yaptırımlara muhatap olan Rusya için önemli bir tedarikçi ülke konumuna getirdi. Ben bu fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini her vesileyle dile getiriyorum ama çiçek konusunda bunun altını bir kez daha çizmek istiyorum.”

‘Biz büyük bir beladan, musibetten kurtulduk’

Ukrayna krizinde Türkiye’nin doğru bir politika izlediğini kaydeden Kirişci, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığında ülke olarak izlediğimizin dış politikada birini diğerine tercih eden bir anlayış yerine ‘Her ikisi de bizim komşu ve dost ülkemiz’ diyerek bir duruş sergiledik. Şayet bunun yerine bir taraftar mantığıyla bu ülkelerden birisini kendimize desteklenmesi gereken bir ülke olarak seçseydik, bu iki ülkeden sonra yani Rusya ve Ukrayna’dan sonra bu savaştan zarar gören üçüncü ülke de biz olurduk. Bu manada Sayın Cumhurbaşkanımıza ve devletimize ne kadar müteşekkir olsak azdır. Biz büyük bir beladan, musibetten kurtulduk.”

‘Ben çiftçi çocuğuyum demeye utanan bir toplum haline gelmiştik’

Bu dönemde tarımın öneminin daha iyi anlaşıldığını da vurgulayan Kirişci, “Ben çiftçi çocuğuyum demeye utanan bir toplum haline gelmiştik ama bir anda gördük ki cebimizde paramız, masamızın üzerinde teknoloji var ama bu bizi doyurmuyor. Bizi doyuracak olan bu ülkenin eli öpülesi üreticilerimiz” dedi.

Türkiye’deki çiçek üretiminin yüzde 30’unun İzmir’den sağlandığını aktaran Kirişci, sadece çiçekçilikte değil, tarımın diğer alanlarında da İzmir’in ilk 10’da yer aldığını ifade etti.

‘İş ve işlemleri kayıt altına alınmış bir üretimi başarmak durumundayız’

AB Yeşil Mutabakat sürecine değinen Kirişci, sürece tarımın da uyumlu hale getirilmesi gerektiğine işaret etti.

“Yenilenebilir enerji” konusuna da dikkati çeken Kirişci, üretim için harcanan enerjinin sertifikalandırılacağını kaydederek, şunları kaydetti:

“Adına ne dersek diyelim ‘yenilenebilir’, ‘temiz’, ‘yeşil’ enerjiyle üretim yaptığımızı belgeleyeceğiz. Kullandığımız bütün kimyasallar noktasında çevreci olduğumuzu, tarımsal atıkları mutlaka ayrıştırdığımızı, çalışanlarımızla ilgili her türlü uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirdiğimizi belgelemek zorundayız. Evet Türkiye AB’ye ve Avrupa’ya tedarik noktasında bir lojistik üstünlüğe sahip. Doğrudur ama bunların gereklerini de bu manada bir kez daha çiçek üreticimiz, düşünmek zorunda. Yani sertifikalı, belgeli üretim. Yani iş ve işlemleri kayıt altına alınmış bir üretimi başarmak durumundayız.”

‘Bakanlığımız milletimizin, üreticilerimizin hizmetinde’

Bayındır Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin tescillendiğini kaydeden Kirişci, buranın kısa sürede tamamlanacağını belirtti.

Sektöre her zaman destek verdiklerini bildiren Kirişci, şöyle konuştu:

“Özellikle gerek yatırım gerekse işletme kredileri noktasında mutlaka bilginiz vardır ama daha önce buralarda yüzde 50 sübvansiyonlu kullandırmış olduğumuz kredilerin limitlerini 10 milyondan 15 milyona çıkardık. Desteklemeler konusunda sektörle biz her zaman bir arada olacağız. Bakanlık olarak biz sadece tarım değil, orman da bizim. Tarım ve Orman Bakanlığı gibi 150 bine yakın çalışanı olan ormanla ilgili de çok büyük bir organizasyonumuz genel müdürlüğümüz var. Yine suyun yönetiminden sorumlu DSİ var. 32 genel müdürlüğümüz ve birimimiz bizim bakanlığımız bünyesindedir. Bunların tamamının bendeniz de dahil milletimizin, üreticilerimizin, çiftçilerimizin hizmetinde olduğunu belirtiyorum.”
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.