enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,6071
EURO
36,2814
ALTIN
2.922,16
BIST
9.659,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
14°C
Cumartesi Çok Bulutlu
15°C

Bakan Dönmez: Yeni anlaşmalar yolda! Enerjide ‘Türk Devletleri’ hamlesi

Avrupa doğal gaz arz güvenliği tehlikesiyle yüz yüze kalıp, madde madde tedbir açıklarken, Türkiye depolarını doldurup yenilenen anlaşmalarıyla …

Bakan Dönmez: Yeni anlaşmalar yolda! Enerjide ‘Türk Devletleri’ hamlesi
09.10.2022
91
A+
A-

Avrupa doğal gaz arz güvenliği tehlikesiyle yüz yüze kalıp, madde madde tedbir açıklarken, Türkiye depolarını doldurup yenilenen anlaşmalarıyla kışa hazırlıklı giriyor.

Son aylarda enerji arz güvenliği ile ilgili tartışmalar her gün haber bültenlerinde yer almakta.

Başta Avrupa olmak üzere doğal gaz ve petrol kaynağından yoksun ülkeler, Ukrayna – Rusya savaşı sonrası Rusya’ya uygulanan ambargo ve Rusya’nın gaz akışını durdurmasıyla zor günlerden geçiyor. 

Böylesine bir ortamda doğu ile batıyı birbirine bağlayan üzerinden boru hatlarının geçtiği Türkiye neler yapmakta?

– Doğal gazda biten mevcut kontratlar yenilenirken, yeni LNG anlaşmaları yapıldı.

– Sonrasında Tuz Gölü ve Silivri yer altı doğal gaz depoları yüzde 100 doluğa ulaştırıldı.

– Türkiye’nin 2002’de 92 milyon metreküp olan günlük doğal gaz giriş kapasitesi 362 milyon metreküpe çıktı.

– Yoğun enerji diplomasisi yürüttü : Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez öncülüğünde son aylarda enerji alanında uluslararası görüşmelere ağırlık verildi. 

* Daha önce hiç gaz alışverişinin yapılmadığı: Umman. Amaç doğal gaz, yenilenebilir enerjide kazan kazan anlayışla iş birliği 

* Ortadoğu’daki stratejik ortaklardan: Katar. Gelecekte daha fazla enerji ortaklığı 

* G20 Enerji Bakanları Toplantısı ve ikili görüşmeler: Endonezya. Uluslararası mesajların doğrudan muhattaplarına iletilmesi 

* Uzak Asya’daki enerji partneri: Malezya. Ortaklaşa gaz ve petrol arama imkanlarının değerlendirilmesi. Üçüncü ülkelere ortak çalışma potansiyelinin değerlendirilmesi

* Avrupa’da en fazla enerji tüketen ülkelerden: Almanya. Yenilenebilir enerjide fikir alışverişi. Geleceğin enerjisi hidrojenle ilgili teknoloji transferleri ve vizyon paylaşımı. Uluslararası yenilenebilir enerji şirketleriyle Türkiye’ye yatırım imkanlarıyla ilgili ikili görüşmeler

Son olarak da sadece Türkiye ve Azerbaycan’ın değil Avrupa ve Türk coğrafyasının yakından takip ettiği Türkiye – Azerbaycan II. Enerji Forumu (5-6 Ekim / İstanbul) 

– Yoğun katılımla bir forum gerçekleşti

– İki ülkenin hem kamu hem de özel sektöründen üst düzey temsilciler bir araya geldi 

– Çalışma grupları hidrokarbon, petrokimya, yenilenebilir enerji, elektrik iletimi, madencilik gibi bir çok alanda görüş alışverişinde bulundu

– Forum sonunda iş birliğini geliştirmek için protokol imzalandı

FORUMDAN BAKAN DÖNMEZ’İN MESAJLARININ BAŞLIKLARI:

 ”Türkiye ve Azerbaycan olarak Bakü Tiflis Erzurum, Bakü Tiflis Ceyhan, TANAP gibi büyük altyapı projeleri ile bölgemizin ve Avrupa’nın enerji arz güvenliğine önemli katkılar sunduk”

”2022’de dünyada yaşanan gelişmelerin beraberinde getirdiği küresel kriz ortamına rağmen iki ülke olarak sergilediğimiz tutum ile enerji arz güvenliği noktasında üzerimize düşen sorumluluğu eksiksiz olarak yerine getirdik”

– ”Hidrokarbon alanında hayata geçirdiğimiz başarılı iş birliğinin yenilenebilir enerji alanına da taşınmasıyla birlikte çok daha yol ilerleyebileceğimize eminim”

– ”Türk devletlerinin enerji alt yapılarında entegrasyonu için iş birliğine açığız”

– ”Yakın zamanda, enerji sektörümüzdeki iş birliğini daha da ileriye taşıyacak hükümetler arası anlaşmaya imza atmayı planlıyoruz”

– ”BOTAŞ ve SOCAR’ın kurduğu ortak şirketin faaliyetlerine başlaması ile ilişkilerimizi daha da ileriye taşımak için önemli bir adım atmış olacağız”



TANAP’IN KAPASİTESİ 2 KATINA ÇIKACAK

”TANAP’ın kapasitesini kısa süre içinde iki katına çıkarmış olacağız. Şüphesiz bu kapasite artışından Türkiye de istifade edecek, aynı zamanda Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkı sağlayacak”

– TANAP Sisteminin ilk tasarım çalışmaları esnasında azami 31 bcm/yıla kadar artışlar öngörülmüştür. 

Önümüzdeki dönemde planlanan ilave yatırımlarla önce 24 bcm’e (Faz-2) ve sonrasında 32 bcm’e (Faz-3), çıkarılması hedeflenmektedir. 

TANAP Sisteminin Genişletmesine dair Kavramsal Tasarımına ilişkin sürece başlanmıştır. Önce detay mühendislik çalışmaları yapılacak, akabinde yapım aşamasına geçilecektir.

KAYNAK: HABER7
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.