enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5714
EURO
36,2295
ALTIN
2.995,28
BIST
9.377,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Avrupa’nın En Çok Patates Tüketen Ülkeleri Belli Oldu

Geçtiğimiz haftalarda kış aylarının geldiği şu günlerde Avrupa’da en çok meyve tüketen ülkeleri sizlerle paylaşmıştık. Yapılan bu araştırmada …

Avrupa’nın En Çok Patates Tüketen Ülkeleri Belli Oldu
25.12.2021
172
A+
A-

Geçtiğimiz haftalarda kış aylarının geldiği şu günlerde Avrupa’da en çok meyve tüketen ülkeleri sizlerle paylaşmıştık. Yapılan bu araştırmada Türkiye’nin kıtada en çok meyve tüketen ülkelerden biri olduğu ortaya çıkmıştı. Bir başka çalışmada ise Avrupa’daki sebze tüketimi karşılaştırılmış; ancak maalesef bu oranların meyvelerin aksine düşük olduğu bulunmuştu.

Şimdi de Landgeist, dünyanın en yaygın temel gıdalarından biri olan patatesin Avrupa’daki tüketim oranları hakkında bir çalışma yayımladı. Avrupa mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan bu sebze türünün tahmin edilebileceği üzere kıtada, özellikle kuzeydoğu bölgelerinde, oldukça fazla tüketildiği ortaya çıktı.

Türkiye’de yıllık ne kadar patates tüketiliyor?

Öncelikle Avrupa’nın kuzeyinde en çok tüketilen gıdalardan biri olan patatesin, tahminlerin aksine Avrupa’ya özgü olmadığını belirtmemiz gerek. Uzmanlar bu sebzenin ilk olarak Amerika’da bulunduğunu, İspanyollar tarafından Amerika kıtasından Avrupa’ya 16.yüzyılda getirildiğine inanıyor. O günden beri de B6 ve C vitamini kaynağı olan, kan şekerini düzenleyen, sindirim sağlığını iyileştiren patatesin kıta genelinde hızla yayıldığı ifade ediliyor

Landgeist’in çalışmasından bahsedecek olursak; Avrupa’da en çok patates tüketen ülkelerin kıtanın doğusunda olduğunu görebiliyoruz. Araştırmaya göre kıtada en çok patates tüketen ülkeler; yılda 182 kg ile Belarus, 139 kg ile Ukrayna, 113 kg ile Letonya. En az tüketen ülkeler ise, 21 kg ile Kıbrıs, 27 kg ile de Bulgaristan ve Karadağ. Türkiye’nin patates tüketimine baktığımızda ise oranların pek yüksek olmadığını görüyoruz. Çalışmada ülkemizin yıllık 47 kg patates tüketerek ortalama olarak nitelendirilebilecek seviyelerde kaldığını görüyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), günlük en az 400 gr meyve ve sebze tüketilmesinin insan vücudunun sağlığı için hayati önem taşıdığının altını çiziyor. Bu da bir yetişkinin yıllık olarak ortalama 87.6 kg sebze tüketmesi anlamına geliyor. Türkiye, patates tüketiminde ortalama seviyelerde yer alsa da genel sebze tüketiminde yıllık 230 kg ile kıtada en çok sebze tüketen ülkeler arasında yer alıyor ve DSÖ’nün tavsiyelerine uygun bir tüketim performansı sergiliyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.