enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5592
EURO
36,2228
ALTIN
2.997,32
BIST
9.421,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
19°C
İstanbul
19°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C

Atık gıdalar organik gübreye dönüşüyor

Çevre dostu projelerine sürekli bir yenisini ekleyen Ankara Büyükşehir Belediyesi, park ve bahçelerden toplanan atık çimler ile Ankara Toptancı Hali’nden getirilen yaş sebze ve meyveleri kompost yöntemiyle organik gübreye dönüştürüyor.

Atık gıdalar organik gübreye dönüşüyor
28.05.2023
1
A+
A-

ANKARA (İGFA) – Ankara Büyükşehir Belediyesi, sıfır atık anlayışı doğrultusunda sürdürülebilir çevre projelerine hız kesmeden devam ederken ekonomiye de katkı sağlıyor.

Sürdürülebilir çevre anlayışını yaygınlaştıran projelere imza atan Büyükşehir Belediyesi, daha önce park ve rekreasyon alanlarından biçilen çimleri ve Ankara Toptancı Hali’nden alınan atık yaş sebze ve meyveleri gübreye dönüştürmeye başladı.

“TOPRAKTAN ALDIĞIMIZI TOPRAĞA VERELİM”

Ankara Büyükşehir Belediyesi BELKA AŞ ile Ankara Toptancı Hali arasında imzalanan protokol kapsamında; halde çöpe atılmak üzere ayrılan yaş sebze ve meyveyi değerlendiren BELKA AŞ “Topraktan aldığımızı toprağa verelim” sloganı ile organik gübre üretmek için harekete geçti.

Ankara Toptancı Hali’nden alınan yaş meyve-sebze atıkları ve parklarda biçilen çim, Sincan ilçesi Tatlar bölgesinde 500 metrekarelik alana kurulan Hasan Yalçıntaş Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Merkezi’ne getiriliyor. İki hafta boyunca kapalı bir alanda çürümeye bırakılan atıklar daha sonra kompost edilerek organik gübreye dönüştürülüyor.

TOPRAK VE SUYUN KİRLENMESİ ENGELLENİYOR

Yaklaşık iki aylık süreçte 100-120 ton gübrenin üretildiği proje kapsamında elde edilen verimli organik gübre; park ve bahçelerde çim ekimi ile süs bitkilerinin dikiminde kullanılıyor. Kullanılan organik gübre sayesinde toprağın ve yeraltı su kaynaklarının kirlenmesi engelleniyor.

Proje kapsamında; toprak kalitesi ile iyi tarım ve bitkinin gübreden yararlanma oranının artırılması, gübre tasarrufu sağlanması, gelecek nesillere geri dönüşümün ve organik tarımın aşılanması, çevre bilinci kazandırılması ve su tasarrufu sağlanması hedefleniyor.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.