Küresel piyasalarda gözler yoğun veri gündemine çevrilirken, yurt içinde de enflasyon verisi takip edilecek. Ekonomistler, milyonlarca çalışanın maaş zam hesaplarını yakından ilgilendiren enflasyon oranının kasımda yüzde 3,10 artmasını bekleniyor
Pazartesi günü yurt içinde açıklanacak enflasyon verilerine çevrilirken, AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) yüzde 3,10 artmasını bekliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) saat 10.00’da açıklayacağı tüketici fiyat endeksi (TÜFE), ekimde yıllık yüzde 85,51, aylık ise yüzde 3,54 olmuştu.
Enflasyon verisi asgari ücret, memur ve emeklilerin maaşı gibi birçok parametrenin odağında bulunuyor.
Öte yandan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantı tarihleri de netleşti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 7 Aralık, ikinci toplantıyı ise 14 Aralık tarihinde yapacak. Toplantıda masadaki verilerden biri de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği anket olacak.
Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 yazarı Mehmet Acet, Ülke TV’de yayınlanan “Akşam Baskısı” programında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından “Asgari ücret ne kadar olmalı?” sorusunun işçi ve işverenlere sorulduğu beklenti anketinin kulislere sızan ilk sonuçlarını duyurdu.
ASGARİ ÜCRET ANKET: İŞVEREN: 7000 TL – İŞÇİ: 7500 TL
Ankete göre işverenler Asgari ücretin 7 bin TL olmalı derken, işçi tarafı ise 7500 TL olmalı dedi.
Bakanlığın yaptırdığı bu asgari ücret anketi harici bir de bağımsız kuruluş tarafından tüm kesimleri kapmayacak bir asgari ücret anketi yapılacak. Elde edilen tüm sonuçlar asgari ücret komisyon toplantısında masada olacak.
ASGARİ ÜCRET SON DAKİKA AÇIKLAMALARI
İŞÇİ TARAFI:
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret zammı için 7 bin 785 TL’den aşağını kabul etmeyiz demişti. Tepkiler üzerine açıklama yapan Atalay, asgari ücreti ilişkin “7 bin 785 TL bu rakam kırmızı çizgi, bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız” açıklamasının çarpıtıldığını belirtti.
Atalay, Sözcü’ye yaptığı son açıklamada “Açlık sınırını sanki asgari ücret olarak kabul etmişiz gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı. Ben pazarlık masasında bana sorulduğunda, açlık sınırı ortada ben bunun üzerini konuşacağım demek istedim. Bugüne kadar açlık sınırının altında zam aldığımız da oldu. Ama tabanın isteği bu yöndeydi” ifadelerini kullandı.
İŞVEREN TARAFI:
TİSK Başkanı Burak “Ben son asgari ücretteki üçlü imza sürecini önemsediğimi ifade etmek istiyorum. Türk İş, devletin, işverenlerimizin imzasıyla ortak bir mutabakatla hayata geçirmiştik bu ortak mutabakatın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu ortak mutabakatın ülkemizin ihtiyacı olduğu bir husus olduğunu biliyoruz. Bu dönemde biz işverenler olarak üçlü imza için elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz. Burada işverenlerimizin razı olduğu işçi tarafının memnun olduğu aynı zamanda işletmelerimizi koruyan, dengeli bir rakam için biz de elimizi taşın altına koyacağız.” dedi.
İŞ DÜNYASI:
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: Asgari ücretin de bölgesel belirlenmesi gerektiğinin altını çizmek istiyorum. İstanbul’da vereceğiniz bir asgari ücretle, 5-6’ncı teşvik bölgesindeki asgari ücretin aynı olmasının mantıklı ve doğru olmadığını düşünüyorum.
MÜSİAD Başkanı Asmalı: Bu yıl ara zamlarla beraber yüzde 94 bir zam artışı olmuştu. Bu yıl sonu enflasyonuna göre değil, önümüzdeki dönem enflasyon beklentisine göre bir artış yapılacaktır. Bu manada 7 bin 500 TL’nin altına düşmeyeceğini düşünüyoruz.
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın: Çalışanlarımızı enflasyona karşı ezdirmemeliyiz. İş dünyası olarak taşın altına elimizi koyacağız. Beklentimiz enflasyon oranı artı 5. Yani yüzde 40 oranında bir artış bekliyoruz.
ASRİAD Genel Başkanı Adnan Danışman: Enflasyonla mücadeleyi de sadece asgari ücrete tabi işçi ücretleri üzerinden yapmak kabul edilebilir bir politika olmaz. Bu gerçekler ışığında asgari ücrete yüzde elli çerçevesinde zam düşünülmesi gerekmektedir.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan: “Enflasyonun üzerinde, refah payı olan bir asgari ücret artışı olabilir. İşveren çalışanını enflasyona karşı korumak zorunda” dedi.
TİM Başkanı Gültepe: ‘Türkiye’de asgari ücretin 300-350 dolar arasında olması lazım. Maliyet 500 dolar olursa karşılayamayız. Asgari ücreti sürekli arıtmakla bir noktaya gelemeyiz. Fiyat artışlarının da durması lazım.