Birkaç gündür Türkiye’nin gündemini meşgul eden “asbest yüklü gemi” ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Brezilya donanmasına ait olan uçak …
Birkaç gündür Türkiye’nin gündemini meşgul eden “asbest yüklü gemi” ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Brezilya donanmasına ait olan uçak gemisi “NAe Sao Paulo” ile ilgili yeni bir açıklama da gemiyi sökecek olan şirket, “Sök Denizcilik” tarafından yapıldı. Yapılan açıklamalarda, asbest iddiaları reddedildi.
“Uluslararası akreditasyona sahip bağımsız denetim firmalarının yapmış olduğu birçok inceleme ve analizler sonucunda, asılsız bilgilere dayanarak Sao Paulo gemisi özelinde iddia edilen asbest oranlarının gerçeği yansıtmadığı belgelendirilmiş ve ülkemiz ile Brezilya yetkili kurumlarına gerekli belgeler, raporlar ve analizler sunulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunulan 4 Haziran 2021 tarihli, WO-16862-GG numaralı Atık Envanter raporu sonucu, Sao Paulo gemisi hakkında iddia edilen yüksek miktardaki asbest oranlarının asılsız olduğunu kanıtlamaktadır.” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, radyasyonla ilgili de açıklamalar yapıldı.
“Geminin sökülmesinde, radyolojik anlamda bir sorun yok”
Sök Denizcilik, gemide radyolojik inceleme yapıldığını ve söküm sırasında radyasyon yayılma ihtimalinin olmadığını söyledi. Konuyla ilgili açıklama şöyle: “Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu yönergeleri doğrultusundaki tüm incelemeler, uluslararası akreditasyona sahip ve Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu onaylı bağımsız bir firma tarafından yerinde yapılmış olup, analiz ve raporlar 13 Ekim 2021 tarihli radyasyon ölçüm raporu ile Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumunun değerlendirilmesine sunulmuştur. Nükleer Düzenleme Kurumu, gerekli incelemeleri yaptıktan sonra 25 Ekim 2021 tarihli verdiği görüş yazısı ile Sao Paulo gemisinin ülkemize getirilmesinde ve sökülmesinde radyolojik açıdan bir sakınca bulunmadığını değerlendirmiş olup, ilgili kurumlara bu görüşü yazılı olarak bildirmiştir. Sao Paulo gemisinin ülkemize varışı sonucunda yapılacak olan Radyasyon ve Atık Envanter incelemesi, geminin varışı öncesinde sunulmuş olan rapor ve analizlerin teyidi maksadıyla gerçekleşecek olup, gemi söküm tesislerine gelen tüm gemiler için geçerli olan ve Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kontrolünde yapılan rutin bir uygulamadır.”
Neler yaşanmıştı?
Geçtiğimiz günlerde patlak veren olay, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu geminin sökümüne onay verdiğinin anlaşılmasıyla açığa çıktı. İddialara göre gemide hem doğal hayatı hem de insan sağlığını tehdit eden asbest bulunuyordu. Üstelik yine iddialara göre gemideki asbest miktarı 900 ton civarındaydı. Ayrıca yine sağlığa zararlı başka kimyasallar da gemide mevcuttu. Olayın sosyal medyada gündem olmasından sonra açıklama yapan Bakan Murat Kurum, gemideki asbest miktarının 9 ton olduğunu, bununla birlikte yapılacak her işlemin uluslararası prosedürlere göre gerçekleştirileceğini açıklamıştı. Yani Murat Kurum’a göre uçak gemisinin Türkiye’de sökülmesi, insan sağlığı ve doğal yaşam için hiçbir sorun teşkil etmiyor.
Sosyal medyada gündem olan olayla ilgili detaylı bilgi için:
Murat Kurum’un açıklaması için:
Asbestle ilgili detaylı bilgi için:
Türkiye’ye doğru yola çıkan gemi için uzman görüşü isteyenlere: