enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,5581
EURO
36,2615
ALTIN
2.997,25
BIST
9.418,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Artemis 1’de sona doğru: NASA SLS roketinde yakıt sızdıran contaları değiştirdi

NASA, Artemis görevi kapsamında 2025 yılına kadar Ay’a ve daha sonra Mars’a astronot göndermenin planlarını yapıyor. NASA, provalarını …

Artemis 1’de sona doğru: NASA SLS roketinde yakıt sızdıran contaları değiştirdi
12.09.2022
119
A+
A-

NASA, Artemis görevi kapsamında 2025 yılına kadar Ay’a ve daha sonra Mars’a astronot göndermenin planlarını yapıyor.

NASA, provalarını tamamladığı SLS roketi, Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden 29 Ağustos’ta fırlatılacaktı. Ancak roketin dört dev motorundan bir tanesinde yakın sızıntısının tespit edilmesi üzerine fırlatma ertelenmişti. 

Daha sonra 3 Eylül’de fırlatma yeniden denenmiş ancak yakıt sızıntısının devam edince fırlatma bir kez daha ertelenmişti.

NASA mühendisleri sorunun yakıt depolarını SLS’nin ana aşamasına bağlayan hatlardaki contalardan kaynaklandığını tespit etti. Bu nedenle yakıt sızdıran motor baştan aşağı söküldü.

Mühendisler, sıvı hidrojeni çekirdek aşamadan doldurmak ve boşaltmak için kullanılan sekiz inçlik boruyu çevreleyen bir contayı ve itici gazın bir kısmını yeniden yönlendirmek için kullanılan dört inçlik boşaltma hattını çevreleyen başka bir contayı değiştirerek motoru rokete yeniden monte etti.

NASA sorunun giderilmesinin ardından 23 Eylül’de SLS roketini içinde cansız manken olan Orion kapsülü  ile fırlatacak. Eğer yine işler beklendiği gibi gitmezse de bu kez 27 Eylül’de fırlatılmaya çalışılacak. Bu görevde cansız mankenlerin üzerine bağlanan sensörlerle g-kuvveti, radyasyon gibi ölçümler yapılarak kapsülün astronotlar için daha güvenli olması için çalışmalar yürütülecek.

Artemis-1 görevi sırasında SLS roketi ve içinde maket bulunan Orion kapsülü beklendiği gibi performans gösterirse 2024 için belirlenen Artemis-2, aynı rotada astronotlarla birlikte uçacak. Daha sonra ise Ay”a mürettebatlı uçuş ise muhtemelen 2025’te Artemis-3 ile gerçekleşecek.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.