enflasyonemeklilikötvdövizakpartichpmhp
DOLAR
34,4981
EURO
36,5515
ALTIN
2.917,79
BIST
9.232,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Çarşamba Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
15°C
Cuma Yağmurlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
11°C

Artan e-ticaret satışları depo kullanımını arttırdı

Geçtiğimiz yıllarda e-ticaretin hızla büyümesi sebebiyle, stok yönetimi ve depo alanlarına olan talep arttı. Uzmanlara göre depo kullanım oranındaki artış dikkate alındığında 2025 yılında depolama alanlarında kriz oluşabilir.

Artan e-ticaret satışları depo kullanımını arttırdı
19.11.2024
0
A+
A-

İSTANBUL (İGFA) – Türkiye’de depo doluluk oranları son aylarda önemli bir yükseliş kaydetti. Özellikle e-ticaretin artışıyla birlikte depolar da önem kazandı.

Şirketler, mevcut stok ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli alan bulmakta zorlanırken, yeni depo yatırımlarına olan ihtiyaç her geçen gün artıyor.

Sektör uzmanlarına göre, tedarik zincirinde bir aksama yaşanmaması adına bu doğrultuda geleceğe dönük bir planlama yapılması şart.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan sektör temsilcilerinden Fatih Baş, pandemi sonrası tüketicilerin e-ticarete yönelmesi dolayısıyla birçok firmanın depo ihtiyaçları büyük oranda arttığını söyledi. Değişen tüketici alışkanlıkları internetten satışları büyümesini sürdürmeye devam ettiğini belirten Baş, “Büyümenin sonucu olarak ülkemizde depoların doluluk oranı kullanım alanının sınırına ulaşıyor. Bu gelişmeler ışığında, kriz yaşanmaması için firmaların depolama altyapısının iyileştirilmesi ve yeni yatırımların yapılması çok önemli. Ayrıca depo alanlarının verimli kullanılmasını sağlayacak inovatif çözümlere de odaklanılması gerekiyor” dedi.

Depolama ve lojistik sektörü ülkemizde de dünyadaki büyüme ile orantılı olarak gelişimine dair Fatih Baş, depo alanlarının sınırlı olması ve talebin artışı, kiraların yükselmesine yol açarak şirketlerin operasyonel maliyetlerini etkileyebildiğini söyledi.

Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Türkiye’deki e-ticaret hacminin genel ticaret hacmine oranı 2019 yılında yüzde 10,1 iken yıllar içinde büyük bir artış kaydederek 2023 yılında yüzde 20,3’e ulaştığını anımsatan Baş, “Dolayısıyla e-ticaret hacminin artmasıyla birlikte depo kullanım oranları da artmaya devam edeceğini ön görebiliyoruz. Bu noktada ise 2025 yılında lojistik sektöründe potansiyel bir kapasite sorunu yaşanmasının önüne geçmek için yeni depo alanları oluşturulmasının yanı sıra, firmaların öncelikli olarak teknoloji odaklı sistemlere yönelmeleri, hem kısa hem de uzun vadede faydalanacakları çözüm haline gelebilir.” ded.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.