Apple’ın dizüstü bilgisayar modeli MacBook, 2015 yılından bu yana kelebek klavye olarak adlandırılan yeni bir klavye türüyle piyasaya sürülüyordu …
Apple’ın dizüstü bilgisayar modeli MacBook, 2015 yılından bu yana kelebek klavye olarak adlandırılan yeni bir klavye türüyle piyasaya sürülüyordu. İlk zamanlar birçok kullanıcı kelebek klavyelerden çok memnun olduğu belirtiyordu. Ancak çok geçmeden klavyedeki hatalı tasarımdan dolayı tuşların geç tepki vermeye başladığı anlaşıldı.
Hatalı tasarımdan dolayı kelebek klavye içine giren az miktarda toz ile bile tuşların bozulmasına neden oluyordu. Bu durum nedeniyle kullanıcılarından şikayetler alan Apple, 2019 yılında piyasaya sürdüğü yeni MacBook modelleri ile klavye tasarımını tamamen değiştirdi.
Bunun üzerine geçtiğimiz dönemlerde ABD’deki çeşitli MacBook kullanıcıları Apple’ın kelebek klavye tasarımının başarısız olduğunu bildiği ve bu durumu sakladığı gerekçesiyle şirkete topluca dava açtı.
Davada kullanıcılar 2015 ve 2019 yılları arasında piyasaya sürülen MacBook, MacBook Air ve MacBook Pro modelleri için şikayette bulunuldu.
APPLE ÖZÜR DİLEYEREK TOPLAMI 50 MİLYON DOLARI BULAN GERİ ÖDEME KAMPANYASI BAŞLATTI
ABD’nin Kuzey Kaliforniya Bölge Mahkemesinde açılan dava bugün sonuçlandı. Suçlamaları kabul etmemek adına anlaşma yolunu tercih eden Apple, 50 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Apple tarafından ödenecek 50 milyon dolar, klavye nedeniyle sorun yaşayan kullanıcılara dağıtılacak.
Apple’ın başlattığı kampanya kapsamında klavyesini birden fazla kez değiştiren kişiler 300 ila 395 dolar, bir kez değiştirenler 125 dolar ve sadece tuş değiştirenlere ise 50 dolar dağıtılacak. Kullanıcılara geri ödenecek toplam tutar 35 milyon doları buluyor. Geriye kalan 15 milyon dolar ise davayı açan hukuk bürosu Girard Sharp LLP and Chimicles Schwartz Kriner’e hukuk şirketine yapılacak.
Bir Apple yetkilisi daha önce “Az sayıda kullanıcının üçüncü nesil kelebek klavyeleriyle sorun yaşadığının farkındayız ve bunun için üzgünüz” diyerek şikayetleri kabul etmiş ve kullanıcılardan özür dilemişti. Şirket konuyla ilgili ilk kez kullanıcılara bir çözüm sunmuş oldu.